Milers de persones clamen als carrers de Barcelona contra la repressió a Colòmbia

Denuncien violacions de drets humans, assassinats i desaparicions arran de les protestes al país llatinoamericà


La indignació per la repressió que es viu a Colòmbia ha arribat a Barcelona. Aquest diumenge a la tarda, més de 1.500 persones, convocades per la plataforma internacional Sos Colòmbia, s’han manifestat a la capital catalana per denunciar les violacions de drets humans que les forces policials colombianes estan infringint contra els centenars de milers de persones que participen en les protestes, que s’estenen des de fa una setmana a les principals ciutats del país llatinoamericà.

Durant la marxa, que ha transcorregut des de la Plaça Catalunya fins a l’Arc de Triomf, desenes de banderes colombianes onejaven entre crits d’“El poble no es rendeix, carajo”, o “Vinga poble”. El passat divendres 7 de maig, desenes de persones ja es van concentrar davant el consolat de Colòmbia a Barcelona.

Diverses entitats de drets humans, entre elles l’ONG Temblores i la Unidad de Búsqueda de Personas Desaparecidas, apunten que des de l’inici de les protestes —que en principi reclamaven la fi d’una reforma tributària impulsada pel Govern d’Ivan Duque, proposta ja retirada— la xifra de morts s’ha elevat a 47 persones durant aquest cap de setmana, i denuncien que han desaparegut 379 persones. El Govern colombià xifra en 27 les persones mortes, fins a la nit de divendres 7 de maig, i reporten 89 persones desaparegudes.

Un cop retirada el projecte de reforma tributària, que volia gravar amb més impostos productes bàsics, tot i la profunda crisi econòmica provocada per la Covid-19, les manifestacions al país llatinoamericà no s’han aturat, i ara reclamen la reforma del sistema de salut, i la fi de les desigualtats socials. Colòmbia, segons l’Índex de Desenvolupament Regional d’Amèrica Llatina, és el país d’Amèrica del Sud més desigual. Les protestes, que estan sent reprimides de forma brutal per la policia i l’exèrcit, exigeixen ara per ara la fi dels abusos policials, que el Govern garanteixi els drets de reunió i manifestació, i demanen també el compliment dels acords de pau.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article