Barcelona obre 32 expedients sancionadors per anuncis que no inclouen l’índex de referència de preus de lloguer

L’import de les multes a les plataformes i immobiliàries implicades pot arribar als 100.000 euros


Barcelona ha obert 32 expedients sancionadors a portals web i immobiliàries per no incloure l'índex de referència de preus de lloguer en diversos anuncis. En concret, i a través d'una recerca aleatòria a internet, la Unitat de Disciplina i Antiassetjament de l'Ajuntament ha detectat setze anuncis que ometen aquesta dada: 10 corresponen a ofertes publicades a Idealista, 5 a Fotocasa i 1 a Habitaclia.

La regidora d'Habitatge, Lucía Martín, ha explicat que de cadascun dels setze anuncis detectats neixen dos expedients, ja que un va cap a la plataforma o portal web on s'anuncia el pis i un altre cap a la immobiliària. En total, els expedients poden sumar un import de 96.000 euros.

De moment, només han reconegut la infracció i pagat la multa tres immobiliàries mentre que la resta d'expedients segueixen oberts. Les tres multes ja pagades són de 3.000 euros cadascuna, és a dir, sumen 9.000 euros, i segons han explicat fonts municipals cap de les tres immobiliàries és coneguda.

Per contra, la resta d'expedients segueixen oberts i en tràmit, ja sigui a l'espera de rebre o resoldre les primeres al·legacions, o bé en fase de proposta de resolució. De les tres plataformes involucrades, Fotocasa i Habitaclia han contestat a la incoació dels expedients sancionadors al·legant que ja han establert sistemes en les seves plataformes de manera que s'adverteix l'anunciant del deure d'incloure l'índex de referència i accions informatives per als usuaris. No és el cas d'Idealista.

“Hi ha dues plataformes que comencen a rectificar, però la majoritària sembla que està presentant al·legacions”, ha dit Martín. La regidora espera que en general hi hagi “un canvi d'actitud” i voluntat de compliment. Entre les empreses immobiliàries administradores hi figuren noms com Engel & Volkers, Don Piso o Núñez y Navarro, entre altres.

Martín s'ha dirigit especialment als administradors de finques perquè exigeixin “un millor servei” als portals. “Tots hem d'estar interessats en complir la norma”, ha conclòs.

Objectiu: promoure bones pràctiques

La titular d'Habitatge ha reconegut que 16 anuncis són només una mostra dels que es poden trobar per internet que incompleixen la normativa d'incloure l'índex de referència. Amb tot, ha assegurat que la mostra inclou les principals plataformes que controlen el mercat immobiliari i confia que l'efecte, per tant, sigui major. “Si aconseguim que les bones pràctiques s'instal·lin, els canvis seran per a tots (els anuncis)”, ha apuntat.

A banda dels 32 expedients incoats per ometre l'índex de referència de preus de lloguer, el consistori també ha començat a treballar en infraccions pel que fa a preus del lloguer i ja s'ha incoat un expedient per infracció ‘greu’ per un contracte de lloguer amb una renda superior a la permesa.

En aquest cas, l'expedient és contra la propietat de l'immoble i s'ha iniciat arran d'una denúncia. En el cas d'infracció greu l'import de la sanció és de mínim 9.000 euros. L'Ajuntament recorda que la competència en matèria sancionadora és de la Generalitat però l'aplica pel principi de subsidiarietat. Per això, assegura que la ciutadania pot fer arribar possibles infraccions a qualsevol de les Oficines d'Habitatge municipals de la ciutat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article