El Procicat aprovarà aquesta setmana el pla de reobertura de l’oci nocturn a l’espera que l’Estat n’aixequi el tancament

Salut demana “no estigmatitzar” la gent jove després de les aglomeracions al carrer durant el cap de setmana


El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha anunciat que aquesta setmana el Procicat aprovarà el pla sectorial de reobertura de l'oci nocturn. Un cop hi doni el vistiplau, el document quedarà en pausa fins que l'Estat espanyol aixequi el tancament sectorial decretat a l'agost amb l'aval de totes les comunitats autònomes.

“És un pla que ja està madur”, ha celebrat Ramentol, que ha lamentat que l'oci nocturn sigui l'únic sector que continua tancat per la Covid-19. D'altra banda, el secretari de Salut ha demanat considerar els joves com uns “aliats” en la represa de l'activitat nocturna i “no estigmatitzar-los” després de les aglomeracions que hi ha hagut aquest cap de setmana als carrers. “La majoria compleixen les mesures”, ha afirmat.

Ramentol ha assegurat que la Generalitat porta temps treballant en la reobertura de l'oci nocturn, i ha precisat que s'ha seguit el mateix patró que en altres sectors econòmics, “sempre fent prevaldre les màximes garanties de seguretat i vetllant per a què el moment escollit sigui l'adequat”. En el procés de reobertura, ha afegit, un dels primers passos és l'aprovació del pla sectorial per part del Procicat, en un pas que la Generalitat preveu donar aquesta mateixa setmana.

Un cop el document estigui aprovat, Ramentol ha fet una crida a la calma, ja que encara no es podrà fer efectiva la reobertura. Abans d'aixecar persianes, ha explicat, caldrà seguir avaluant l'evolució de la pandèmia a nivell sanitari, alhora que la Generalitat quedarà pendent de l'Estat espanyol, ja que el govern central va aprovar a l'estiu un decret que impedeix l'activitat de l'oci nocturn a totes les comunitats autònomes.

Ramentol ha dit que el Govern confia que aquest veto s'aixecarà “quan arribi el primer millor moment possible”. “Segur que no serà molt lluny”, ha augurat, basant-se en el descens de la incidència de la pandèmia i en la cobertura que està assolint la campanya de vacunació. Aquests dos factors, afegits a l'arribada de la calor, han dut Ramentol ha assegurar que l'arrencada de la temporada d'estiu “durà unes condicions millors” per avaluar la reobertura de l'oci nocturn.

“A la que el camí ho permeti, obrirem”, ha afirmat, sense més precisió. Sí que ha recalcat, però, que el dia que es permeti la reactivació del sector serà “amb la seguretat per a tots de que després no sigui necessari fer marxa enrere”. Ramentol ha fet aquestes declaracions coincidint amb la presentació de l'assaig clínic amb què reobriran cinc pubs de Sitges la nit del 20 de maig.

Els joves, uns "aliats" per reprendre l'oci nocturna

D'altra banda, Ramentol ha replicat les queixes dels empresaris que assenyalen el tancament del sector com a causant de les festes al carrer durant el darrer cap de setmana. El secretari de Salut ha sortit en defensa de la gent jove, principal protagonista de les imatges que s'han viralitzat els darrers dies. Ha assegurat que “la majoria” estaven complint les mesures de seguretat sanitària i ha demanat no criminalitzar el jovent.

“Hem d'evitar caure en la seva estigmatització. És un col·lectiu que porta molt temps suportant les mesures, amb molta cruesa”, ha afirmat, tot assegurant que la seva col·laboració ha estat bàsica per al control de la pandèmia. “El col·lectiu jove no només són uns aliats [per reprendre l'oci nocturn], sinó que són uns autèntics herois”, ha reblat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article