El Sindicat de Llogateres tramita unes 200 denuncies per no complir amb els requisits de la regulació de lloguers

Avisa que el compliment de la llei 11/2020 “no és opcional” i demana a les administracions que “es posin les piles”


El Sindicat de Llogateres ha denunciat davant el Col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària (APIS) les nombroses infraccions de la llei 11/2020 per part d'arrendadors i immobiliàries arreu de Catalunya. Així, ha anunciat aquest dilluns que a través d'una campanya ha aconseguit tramitar unes 200 denúncies relacionades amb l'incompliment dels requisits de la regulació de lloguers, vehiculades a través de l'Agència Catalana de Consum, però també, mitjançant els serveis d'habitatge de l'Ajuntament de Barcelona. En aquest sentit, el sindicat ha avisat que el compliment de la llei “no és opcional” i ha demanat a les administracions que “es posin les piles”.

La valoració del compliment de la llei arriba el dia que s'han fet públiques les primeres multes per incompliment de la regulació dels preus de lloguer a Catalunya. El portaveu del Sindicat de Llogateres, Jaime Palomera, ha valorat el fet positivament, tot i que també ha deixat clar que es tracta encara d'un nombre “insuficient”. “Moltes de les persones que pateixen vulneracions, no denuncien, i d'altres que sí que ho fan no tenen resposta per part de l'administració”, ha apuntat.

Així, ha considerat que encara hi ha una “manca de voluntat política” per part del Govern que hauria d'incrementar els “esforços i les energies”. Un dels punts on creu que s'ha d'incidir més és la difusió, per tal de garantir que la ciutadania estigui suficientment informada d'una llei que actualment està en vigor. “No sentim anuncis del 012 explicant com s'ha de complir”, ha lamentat.

L'entitat també ha recordat que el mes de setembre passat es va posar en marxa una llei “pionera”, la 11/2020, que va permetre “una regulació de preus històrica”. Vuit mesos després, sosté que ha detectat “molts incompliments” d'aquesta, gran part provinents de les mateixes agències immobiliàries i administradors de finques.

Per exemple, consideren que de forma “força habitual” les agències i els portals no informen del preu de l'anterior contracte. D'altres apliquen una clàusula de doble preu, el que marca la llei, i un altre de molt més elevat que s'aplicaria si la llei deixés d'estar vigent. Un altre truc que utilitzen és el de dir que la regulació no s'aplica argumentant que l'últim contracte no es va signar durant els últims 5 anys. Una afirmació “falsa”, ja que la llei estableix que els contractes han d'estar regulats si hi ha hagut un contracte en vigor els últims cinc anys, independentment de quan fos signat.

Per tot això, Palomera ha insistit que aquest tipus d'actuacions, “vulneren la llei”, i deixen a la “intempèrie” milers de propietaris que tenen habitatges de lloguer i que no saben que l'estan incomplint. Tot plegat amb el risc d'enfrontar-se a unes sancions que poden anar dels 9.000 euros per anuncis il·legals i fins els 90.000 euros en el cas dels contractes. “El compliment de la llei no és opcional, i ho seguirem denunciant”, ha subratllat.

També ha volgut afegir que són també moltes persones les que “ho fan bé” i que “mostren empatia” per les famílies que viuen de lloguer a tot Catalunya. Després de centrar-se molt en la campanya de denúncies d'anuncis il·legals, ara el sindicat s'ha proposat explicar a la ciutadania com signar aquestes denúncies, per tal de facilitar els tràmits als afectats per aquestes vulneracions.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article