Barcelona i Madrid acumulen el 30% de les morts prematures per les partícules fines de combustibles fòssils de l’Estat

Un estudi de Greenpeace calcula que cada any moren 45.000 persones per aquestes partícules a Espanya


Les àrees metropolitanes de Barcelona i Madrid acumulen el 30% de les morts prematures per la contaminació de les partícules fines de combustibles fòssils de l'Estat, segons un nou estudi de Greenpeace en col·laboració amb les universitats de Harvard, Birmingham i el London College. 

L'informe estima que unes 45.000 persones moren a Espanya prematurament cada any a causa de les partícules PM2,5 derivades exclusivament de la crema de carbó, petroli i gas. Aquesta xifra significa un 10% del total de morts, segons l'organització. A tot el món la xifra puja a gairebé nou milions de persones, el doble de l'estimat per la comunitat científica fins ara.

“Ens va sorprendre que les estimacions fossin el doble de les que havíem obtingut anteriorment, el que ens va permetre constatar que la contaminació de l'aire és pitjor per a la nostra salut del que sabíem”, ha afirmat la doctora Eloise Marais, professora associada de Geografia Física de la Universitat de Birmingham que ha participat en l'estudi.

L'estudi, que té per títol ‘Mortalitat global per contaminació de partícules fines a l'aire lliure generada per la combustió de combustibles fòssils’, s'ha fet a través d'una eina de modelització de química atmosfèrica, anomenada GEOS-Chem que permet diferenciar les partícules fines procedents de causes naturals com el pols de desert o les provocades per la crema de combustibles.

“L'indicador de salut no s'ha tingut en compte fins ara en els plantejaments urbanístics i veiem com, per exemple, alguns dels punts amb més concentració de contaminació són precisament els llocs on es troba la població més vulnerable, com a les escoles”, ha recordat per la seva banda Aitana Lertxundi, doctora en Medicina preventiva i salut pública d'Universitat del País Basc i investigadora de el projecte INMA.

“La crisi climàtica comporta una crisi per a la salut humana acompanyada d'una alta mortalitat. És el cas de Madrid i Barcelona, ​​que són l'epicentre de les morts prematurs per la contaminació de partícules que genera la crema de combustibles fòssils”, ha comentat per la seva banda Sara del Río, química i experta en contaminació de Greenpeace.

Després d'analitzar les dades de l'estudi, Aidan Farrow, investigador de Greenpeace a la Universitat d'Exeter, ha lamentat que “de vegades es considera que utilitzar gas fòssil, l'anomenat gas natural , és millor que cremar carbó o petroli, però l'impacte del gas és també considerable, tant pel clima com per a la salut i el medi ambient”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article