Horts urbans i passejades per Barcelona, les iniciatives de l’AECC per prevenir el càncer i fomentar hàbits saludables

Diversos estudis apunten que promoure una vida activa podria reduir els diagnòstics entre un 30 i un 50 %


L'AECC-Catalunya contra el Càncer de Barcelona ha posat en marxa dues activitats per potenciar l’adquisició d’hàbits de vida saludable. Es tracta de dos projectes, el de ‘Rutes saludables’ i ‘Horts urbans’, que pretenen potenciar un estil de vida sa, ja que segons indica l’entitat, la prevenció i la promoció de la salut, amb la finalitat de crear entorns saludables que permetin una vida activa i una alimentació adequada, pot ajudar a prevenir diversos tipus de càncer. 

Segons apunta l’entitat, l’Agència Internacional per a la Recerca del Càncer (IARC per les seves sigles en  anglès) ha trobat evidència científica que relaciona diversos tumors amb l'obesitat i el sobrepès, de la mateixa manera que nombrosos estudis han mostrat que entre el 30% i el 50% dels diagnòstics es poden prevenir amb hàbits de vida saludable. Malgrat això, un 48% de la població catalana té sobreprès o obesitat, mentre que el 44% de la  ciutadania afirma portar un estil de vida sedentari, sense realitzar cap pràctica física. 

“A l’AECC passem de la teoria a la pràctica. Ens posem en marxa per una alimentació saludable i una vida activa: volem apropar a la ciutadania el poder prendre millors decisions per a la seva salut a la vegada que proporcionem els coneixements i generem un espai d’activitat física periòdica”, indica Ainhoa Marín, responsable de Prevenció i Promoció de la Salut de l’AECC de Barcelona. 

Les dues activitats són gratuïtes, i compten amb la col·laboració dels voluntaris de l’AECC, els quals s’encarreguen de dinamitzar-les després d’haver passat un període de formació inicial. 

Fomentar la salut física i mental 

El programa ‘Horts Urbans’, que tindrà una durada de quatre mesos, anirà també acompanyat d’un assessorament per part de nutricionistes de l’associació. La primera fase ha començat aquest mes de maig i està dirigida a supervivents de càncer que i es realitza a un espai cedit pel Districte de Les Corts. En el futur, segons detalla l’entitat, es vol organitzar l’activitat a diferents indrets de la ciutat i del país, a la vegada que s’ampliarà el públic objectiu per dirigir-se a la població general.

“L’hort és símbol de salut física i salut mental, i serà un espai on poder crear sinergies entre els participants que els ajudin en els seus processos vitals per mitjà de l’activitat física i el contacte amb la naturalesa. L’objectiu és que, quan acabi el programa, puguin  continuar amb el seu cultiu urbà a casa i, gràcies a l’assessorament nutricional, mantenir  una alimentació saludable”, assegura Ainhoa Marín. 

En marxa per Barcelona 

D’altra banda, la iniciativa ‘Rutes saludables’ està dirigida a tota la població i ofereix un punt de trobada dos cops per setmana per realitzar una activitat física d’una hora i mitja de duració. Es tracta de diversos grups reduïts, amb torns de matí i tarda, que realitzen rutes d’entre 5 i 7 km de distància. 

Tots els itineraris tenen el punt d’origen i final l’Espai AECC, al barri de les Corts, oferint diverses opcions que passen per La Pedrera,  Montjuïc, el Parc Joan Miró o el Parc de Cervantes. També hi ha una altra ruta que recorre tota la costa de Barcelona, des de l’estàtua de Colom fins a Diagonal Mar. 

“Fer exercici és important per a la salut, però el nostre estil de vida no convida massa, sent difícil trobar la motivació per començar. Amb ‘Rutes Saludables’ volem que aquesta elecció sigui una mica més fàcil, contribuint amb una ruta accessible per a tothom i aconseguint que els participants adquireixin l’hàbit”, explica Ainhoa Marín.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article