FEDAIA reclama que els fons europeus i les polítiques socials del Govern posin al centre les famílies i la infància

A Catalunya unes 120.000 persones estan al llindar de la pobresa severa, un 11,7% més que abans de la pandèmia


La FEDAIA demana que la distribució dels fons europeus i les polítiques socials de l'executiu català situïn al centre les famílies, la infància i l'adolescència en risc de vulnerabilitat. Segons un comunicat de la plataforma, les dades recollides per les entitats socials durant els darrers mesos indiquen que la crisi provocada per la Covid-19 s'ha notat especialment en aquests col·lectius.

La situació és més alarmant en les famílies monoparentals femenines i en les formades per migrants en situació irregular. Segons Intermón Oxfam, a Catalunya més de 120.000 persones estan al llindar de la pobresa severa. Són un 11,7% més que abans de la pandèmia i a Catalunya ja hi ha 1.146.238 de persones que viuen amb menys de 24 euros al dia.

Aquesta taxa de falta de recursos s'ha accentuat sobretot en les famílies que ja vivien en situació de precarietat abans de la pandèmia. Segons Cáritas Diocesana de Barcelona un 41,3% de les famílies que atenen no poden tenir una dieta adequada i un 23,8% no poden comprar els medicaments que necessiten. De fet, els Bancs dels Aliments han constatat un augment de la demanada del 50%.

També un informe fet pel Grup de Recerca GRISIJ de la Universitat de Barcelona, per a la FEDAIA i la Diputació de Barcelona a través dels professionals de les entitats que treballen en l'atenció a la infància i l'adolescència, van detectar necessitats econòmiques relacionades amb l'alimentació i els materials per poder cursar l'ensenyament a distància. Una preocupació que s'ha traslladat a l'estiu de cara a les activitats de lleure. Segons un estudi de la Fundació Pere Tarrés, integrada a la FEDAIA, una de cada tres famílies que demanen beques per a colònies d'estiu admet que la seva situació econòmica ha empitjorat.

Paral·lelament, l'atur de les caps de família d'unitats monoparentals femenines s'ha doblat durant la pandèmia i en el cas dels estrangers, en aquests moments hi ha unes 100.000 persones que no tenen papers, una gran part per què han perdut el permís de treball arran dels acomiadaments que hi ha hagut per la pandèmia.

Davant d'això FEDAIA ha demanat a la Generalitat que es concretin les mesures del pla de millora de l'atenció a la infància i l'adolescència presentat per la secretaria general de la Generalitat i que se les doti d'un volum pressupostari suficient per complir els seus objectius.

Des de fa un mes la FEDAIA, en el marc de l'Aliança amb ECAS i FEPA, està traslladant als grups del Parlament de Catalunya el 'Compromís amb la infància, la joventut i les seves famílies' que recull set línies mestres per garantir la igualtat d'oportunitats i per incrementar la inversió en polítiques públiques per garantir els drets de la infància, la seva atenció i els recursos per als menors tutelats.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article