Acord entre ERC i Junts: un govern que neix feble per pilotar un rescat social sense precedents

Junts es queda les conselleries de Salut i Drets Socials i ERC continua a Educació i s’estrena amb Igualtat i Feminismes


Les entitats socials feia setmanes que reclamaven que es conformés Govern com més aviat millor. I, aquest dilluns, per fi, els dos principals partits independentistes, ERC i JxCat, han acordat una proposta de Govern que neix, això sí, molt feble per les discrepàncies evidents entre les dues formacions, que fa anys que s’arrosseguen i que s’havien endurit les darreres setmanes de negociació. En total, doncs, seran 14 conselleries, que es repartiran de forma paritària: set consellers i set conselleres.

Com a repte principal, el nou Govern haurà d’afrontar la pitjor crisi social, sanitària i ecònomica dels darrers anys, però el repartiment de carteres té un marcat accent cap a les polítiques liberals en les conselleries de caire més social. Tanmateix, el secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, i el vicepresident de la Generalitat amb funcions de president, Pere Aragonès, han assegurat que el Govern que s’ha d’investir en les properes setmanes obrirà una etapa “radicalment transformadora”.

D’aquesta manera, el Departament de Salut quedarà en mans de JxCat, que ja havia promès que proposaria de conseller l’actual secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que ha comandat la crisi sanitària de la Covid-19 els darrers mesos. El partit postconvergent també comandarà la conselleria de Drets Socials, on s’hi inclouen totes les polítiques que fins ara quedaven dins de la macroconselleria de Treball, Afers Socials i Famílies, que ara es divideix. Per tant, la nova conselleria es farà càrrec d’Afers Socials, Infància, Adolescència i Joventut.

Així mateix, JxCat serà responsable del Departament de Recerca i Universitats, que aplega les polítiques d’Universitats i Recerca i de Recerca en Salut, i també d’Exteriors i Transparència, on gestionarà Cooperació. I, alhora, es quedarà la Vicepresidència i Economia i Hisenda, és a dir, que tindrà mà per gestionar els fons europeus per a la recuperació econòmica, i mantindrà Polítiques Digitals i Territori —on s’hi inclouen les polítiques d’habitatge—, que es fusionen.

Un pla pilot per a la renda bàsica universal

ERC, per la seva banda, manté la conselleria d’Educació, on Josep Bargalló estaria disposat a renovar en el càrrec. Alhora, Aragonès ha anunciat que el Departament de la Presidència inclourà l’Oficina per al pla pilot de una renda bàsica universal. I Treball, que fins ara estava annexionada a Afers Socials i Famílies, s’integrarà dins del Departament d’Empresa i Treball. A més, ERC comandarà una nova conselleria d’Igualtat i Feminismes, que inclourà l’Institut Català de les Dones, les polítiques d’Igualtat i l’Oficina de Drets Civils i Polítics.

Així mateix, la conselleria d’Agricultura, que també gestionarà ERC, sumarà totes les polítiques d’Acció Climàtica i Alimentació, és a dir, Medi Ambient i Sostenibilitat, Energia, Residus i Aigua. Finalment, el partit republicà també gestionarà Interior i Cultura, que fins ara estaven en mans de JxCat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article