CCOO diu que Catalunya és líder en docents interins i que es menystenen els mèrits en les oposicions

El sindicat assegura que en les darreres convocatòries s’intueix un repartiment de places per tribunal en la fase d’oposició


CCOO ha assegurat que Catalunya lidera la interinitat entre els docents. Segons un informe del sindicat, és la comunitat amb més interins docents si es tenen en compte els reforços covid contractats aquest curs, amb un 41,8% del total del personal. La mitjana estatal és del 27,7%. Sense comptar els reforços, la taxa a Catalunya és del 37,5%, situant-se per darrera del País Basc (37,8%).

El sindicat ha exigit reduir aquesta xifra per sota del 8% i ha constatat que cal una revisió dels processos d'oposicions. Entre d'altres, ha denunciat que en les darreres convocatòries s'ha produït un repartiment de places per tribunal i això ha provocat que la fase de mèrits no hagi tingut la rellevància adient per assolir l'estabilització i consolidació.

Segons l'informe de CCOO, a Catalunya hi ha 29.361 interins a la borsa docent, el 69,5% dels quals són dones. Per cossos, el 51,84% dels professors d'ensenyament secundari són interins, així com el 41,97% dels professors tècnics d'FP, el 37,99% dels professors d'escoles oficials d'idiomes i el 26,36% dels mestres. Un cas extrem seria el de professors de música i arts escèniques, on la totalitat del professorat és interí. Per trams de serveis prestats, el 48,51% de les persones interines tenen més de cinc anys a la borsa i el 30,72% més de 10 anys.

Selecció anterior als mèrits

Amb aquesta radiografia, CCOO ha constatat la necessitat de consolidar la convocatòria d'oposicions de places d'estabilització i consolidació que permetin reduir el percentatge d'interinitat al 8%, com han recordat que es va acordar el 2017. En concret, han analitzat el procés del 2019 i han constatat que no s'ha facilitat en tots els casos l'estabilització i consolidació.

Des del sindicat han conclòs que el nombre de persones que han superat la fase d'oposició (puntua un 60%) s'ajusta molt al nombre de places convocades. Això els porta a dir que la fase de mèrits no influeix en la superació del concurs-oposició. En concret, creuen que s'ha produït un "repartiment de places per tribunal en el moment de seleccionar les persones que superarien el procés d'oposicions" i això hauria empès els tribunals "a decidir els resultats del concurs-oposició abans d'arribar a la fase de mèrits".

Segons els resultats aportats, el 66,17% de les persones seleccionades tenen menys de cinc anys de serveis prestats i el 18,78% en tenen deu, quan representen el 30,72% del total. A més, un 16,39% de les persones seleccionades no tenen serveis prestats en el Departament d'Educació.

La coordinadora d'Educació Pública de CCOO, Almudena Gonzalez, ha reclamat que les oposicions "responguin als criteris marcats en la resolució", on s'indica que la fase de mèrits comptarà un 40%. Així, aquesta fase "ha de tenir el paper que li correspon" i ha de ser la via per poder estabilitzar el personal.

Manifest per unes oposicions “transparents i amb garanties”

Davant d'això, CCCO ha impulsat un manifest on reclama al govern espanyol que les proves no siguin eliminatòries i que s'actualitzin els temaris. A més, ha demanat a la Generalitat presència de la representació sindical en qualitat d'apoderades sindicals durant tot el procés i especialment a les comissions de selecció, la possibilitat de gravar les sessions públiques en previsió que pogués ser requerida davant d'un procediment judicial, instruccions harmonitzades per escrit per part de les comissions de selecció per evitar greuges, que no es reparteixin les places entre tribunals, una taula única de criteris d'avaluació per a cada comissió de selecció i nomenament de tots els membres dels tribunals per sorteig, entre d'altres.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Florencio Santos L'Hospitalet de Llobregat
1.
El que heu de demanar és contracte fix, després de 3 anys, com es demana a l'empresa privada.
Així tots interins que ja tenen 3 o més, i, molts, molts més, passin a ser treballadors fixos de l'ADMON.
Els interins no han de demostrar res, traballen com negres i reben totes les porqueries, bronques i mala llet del sistema, des de pares, direcciones, sindicatos, Admon i polítics de tot pelaje, com ara Iceta, que vol deixar seva signatura a un temple de ruina, pensant que és Keos o Kefren.
I després que vagin fent les opos que vulguin, però no a canvi de persones a la foguera.
El mínim que cal d'un sindicat que s'anomena més important.
Salutacions.
  • 0
  • 0

Comenta aquest article