La ‘Llei trans’ que, de moment, no ha pogut ser

L’abstenció del PSOE i la negativa de PP i Vox tomba la proposició de llei d’ERC, JxCat, la CUP, Compromís i Més País


De moment, no ha pogut ser. El ple del Congrés dels Diputats ha rebutjat aquest dimarts la presa en consideració de la proposició de ‘Llei trans’ que havien presentat ERC, JxCat, CUP, Compromís i Més País. El PSOE s'ha abstingut pel seu desacord amb un punt clau de la llei, l'autodeterminació de gènere, que enfronta els promotors de la iniciativa a determinats sectors del feminisme que hi veuen una amenaça per al reconeixement dels drets de les dones. Podem ha donat suport a la iniciativa i la ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha pres la paraula per demanar "perdó" a les persones trans per no haver estat capaç d'impulsar una llei del govern espanyol. La Llei ha quedat rebutjada amb l'abstenció del PSOE i el 'no' del PP i de Vox.

A les portes del Congrés s'han concentrat representants dels col·lectius trans, feministes i també d'entitats en contra del reconeixement dels drets de les persones trans. A l'Hemicle la diputada d'ERC Pilar Vallugera ha criticat la lentitud del PSOE a l'hora d'impulsar la seva pròpia llei, i ha recordat que "estem parlant de drets humans inherents i inviolables, no de desitjos o il·lusions", perquè "les persones trans són el que diuen que són, i diguem el que diguem la resta l'important és qui són, i només elles ho poden dir".

Vallugera ha demanat als grups que trenquin la barrera que queda un cop es va incorporar a l'ordenament jurídic els drets de les parelles homosexuals. "Després d'haver avançat en el reconeixement de totes les maneres d'estimar, ara hem de reconèixer totes les maneres de ser", ha afirmat. Ha fet referència a la pugna entre els defensors dels drets de les persones trans i certs sectors del feminisme que asseguren que la llei esborra els drets de les dones. "És fals, els que significa és el reforçament de què suposa ser dona perquè estem sotmeses al mateix patriarcat i perquè les persones trans reben totes les exclusions".

La diputada de JxCat Pilar Calvo ha reivindicat l'autodeterminació sexual dels menors i ha demanat "eliminar l'últim ressort de discriminació de les persones que no es reconeixen al gènere que se'ls ha atribuït en néixer". Es pot avançar, ha dit, "per plantar cara a la transfòbia sense descuidar els espais segurs i d'empoderament guanyats per les dones després d'anys de lluita".

La Llei ha topat amb la negativa del PP i de Vox. La diputada d'ultradreta Lourdes Méndez ha afirmat que la proposició de Llei trans és inconstitucional perquè permet canviar de gènere al Registre segons la "voluntat". A més, ha dit, "és un atac als menors, que es podran hormonar a partir dels nou anys, i perjudica les dones, perquè considera que el simple desig és constitutiu de la identitat sexual". "Un desig no pot modificar la sexualitat", ha afirmat.

El portaveu d'ERC al Congrés ha intervingut per rebatre les manifestacions de Vox: "Em sorprèn que es preocupin tant d'uns nens i tan poc d'altes com els estrangers", ha dit. Ha acusat Vox de criminalitzar els que senten diferent la seva identitat sexual. "L'amor és intrínsec a l'ésser humà, i si són incapaços d'estimar simplement són inhumans", ha dit.

La diputada de la CUP Mireia Vehí ha recordat que aquesta és una llei "necessària i alhora complexa" i ha retret al PSOE que hagi decidit "bloquejar la tramitació" amb la seva abstenció. "Avui l'abstenció és votar 'no' i anar amb el PP i Vox a dir a les persones trans que són un problema". Vehí ha rebatut els col·lectius feministes que s'oposen a la llei: "Els drets sempre són complementaris", ha dit, "perquè aquesta llei és una qüestió de justícia social i de memòria".

La diputada del PP Margarita Prohens ha acusat els grups de l'esquerra d'utilitzar les persones trans com a "arma llancívola" pretenent aprovar una llei "sense la màxima seguretat jurídica". La iniciativa, segons Prohens, ha arribat al Congrés sense consens social i polític. "Pretenen que ho passem tot per alt i que ens posicionem per no ser assenyalats, però això no és seriós", ha sentenciat.

La diputada del PSOE Susana Ros ha anunciat l'abstenció dels socialistes perquè "les lleis no són manifestos". "Els que considerin que les lleis són simplement actes declaratius no estan fent cap favor als drets del col·lectiu LGTBi", ha dit. Segons Ros, la iniciativa d'ERC i altres grups "presenta deficiències que no es podrien arreglar al tràmit d'esmenes". "Creiem que la legislació LGTBi ha de ser manifestament millor", ha sentenciat.

Montero demana “perdó”

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha pres la paraula en un gest inusual davant una iniciativa de grups parlamentaris. Montero ha volgut demanar "perdó" a les persones trans per no haver estat capaç de portar al Congrés un projecte de Llei del govern. "No ho he aconseguit", ha admès abans de prometre que impulsarà de nou la iniciativa. "Els vull dir que els seus drets seran llei aquesta legislatura, i saldarem aquest deute encara que no sigui tan aviat com a mi m'agradaria".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article