Diverses organitzacions exigeixen que es garanteixin els drets humans a Ceuta 

Recorden que les devolucions en calent són  il·legals i reclamen que l’Estat i Europa facilitin “vies regulars i segures”


Diverses organitzacions estatals agrupades en la xarxa europea Migreurop, entre ells Sos Racisme, Red Acoge, Irídia o CEAR, alerten de diverses vulneracions de drets en la resposta de l’Estat davant l’entrada de més de 6.000 persones migrants a Ceuta, i per això reclamen que es “respectin, protegeixin i garanteixin els drets humans i la dignitat de les persones” i que se les faciliti “vies regulars i segures” que no posin en risc la vida “dels qui exerceixen el seu dret a la lliure circulació”. Així mateix, demanen que es garanteixi la seguretat de les persones vulnerables, com és el cas dels infants o les possibles víctimes de xarxes de trànsit o tracta. 

Segons han denunciat en un comunicat conjunt, l’arribada d’aquestes persones “torna a constatar” que les polítiques d’externalització de les fronteres en tercers països no ofereixen solucions duradores i permanents en matèria de mobilitat humana, i a més a més, afavoreixen la “instrumentalització” de les persones per a exercir pressió política. En aquest sentit, les entitats reclamen un “canvi radical” en la política migratòria espanyola i europea, “facilitant vies regulars i segures amb un enfocament de drets”. Així, fan una crida a la responsabilitat de totes les forces polítiques perquè s'apliqui una política migratòria “coherent”, que prioritzi el respecte dels drets humans, la solidaritat i la dignitat de les persones.

Expulsions en calent il·legals 

Segons el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ja s'ha retornat a més de 2.700 persones en el marc de l'acord entre Espanya i el Marroc que facilita les devolucions expresses “contràries al Dret Internacional dels Drets Humans”, segons destaquen les entitats agrupades en Migreurop. “Recordem que les expulsions col·lectives o en calent no estan permeses per llei i ha d'individualitzar-se qualsevol tipus de mesura”. Així ho va establir una recent sentència el Tribunal Europeu de Drets Humans, segons adverteixen les organitzacions.

A més a més, recorden que segons les primeres estimacions, de les persones arribades aquest dimarts a Ceuta, més de 1.500 són infants i joves migrats sols. “Els drets fonamentals no han de vulnerar-se sota cap circumstància, especialment pel que fa a la protecció a la infància i l’interès superior del menor”, insisteixen. Així, recorden que han de complir-se els protocols establerts, tant en la normativa interna com en els acords internacionals subscrits per l’Estat espanyol, i que posen la condició de la infància en el centre, per davant de la condició migratòria. 

Discurs polític “bel·ligerant”

Les organitzacions també mostren la seva preocupació davant la manifestació de “màxima fermesa” realitzada pel president Pedro Sánchez  i pel desplegament de l'exèrcit en la zona, així com per la utilització de material antidisturbis. “Les mesures de dissuasió i bloqueig en les fronteres provoquen la criminalització de les migracions i deriven en confrontació social”, recorden.

D’altra banda, les organitzacions apunten que aquesta bel·ligerància s'identifica també en el discurs polític, per la qual cosa demanen a totes les forces polítiques que en el seu discurs prevalgui “el respecte i la humanitat intrínseca en les migracions, rebutjant discursos alarmistes, criminalitzadores i bel·ligerants que sembren la base del discurs d'odi”.

Per finalitzar, les organitzacions volen traslladar “solidaritat” amb el poble de Ceuta que “davant la falta de resposta adequada per part dels diferents governs espanyols”, segons admeten, viu una “sensació d'inseguretat i desconcert que és aprofitada pels qui alimenten els discursos d'odi per a promoure la divisió social i criminalitzar a les persones migrants”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article