Centenars de voluntaris pentinen Barcelona, L’Hospitalet i Badalona per comptar les persones sense llar

Les entitats badalonines veuen amb “preocupació” el sensellarisme i les de L’Hospitalet celebren el primer recompte com a “fita històrica”


Una edició més, mig miler de voluntaris han pentinat Barcelona aquesta nit de dimecres a dijous per comptar les persones sense llar que hi ha a la ciutat. L’acció, que la Xarxa d’Atenció a Persones sense Llar (XAPSLL) ja és experta a organitzar, ha començat, com sempre, a mitjanit en diversos punts de la ciutat per cobrir tots els districtes. Es tracta d’un recompte quantitatiu que es fa cada dos anys i tots els voluntaris, abans de començar la feina, repassen les indicacions i fan anar l’aplicació mòbil de la xarxa, aquest any amb les mesures antiCovid-19 ben apreses. La XAPSLL ha controlat tot l’operatiu des d’un punt central, a la Ronda de la Universitat.

Aquest 2021, han participat a Barcelona uns 500 voluntaris, gairebé la meitat que en l’últim recompte de la XAPSLL, en què van col·laborar prop d’un miler. Els motius, segons l’organització, són la pandèmia del coronavirus i els recomptes que també s’han fet a Badalona i L’Hospitalet de Llobregat, i que poden haver absorbit voluntaris que abans actuaven a la ciutat. L’acció posa xifres a un fenomen, el del sensellarisme, que cal abordar, segons les entitats, “de forma integral i coordinada” amb totes les administracions.

Aquest és el setè recompte que s’organitza a la ciutat, una activitat de “conscienciació i sensibilització” ideada per les 37 entitats socials que integren la XAPSLL i l’Ajuntament de Barcelona, després que l’any passat no es pogués desenvolupar tal com estava prevista a causa de la irrupció de la Covid-19. En aquesta ocasió s’han comptat en total 895 persones dormint a la via pública i 3.046 allotjades en equipaments municipals o de les diverses entitats municipals. Concretament, 1.741 places es troben en allotjaments públics i concertats i les 1.305 restants formen part d’entitats socials privades.

Un increment del 36% des del 2008

Segons les dades que s’han recollit enguany, la distribució per districtes de les persones que pernocten a la via pública ha estat la següent (entre parèntesi la xifra de l’any 2018): Ciutat Vella: 176 (210), Eixample: 212 (217), Sants – Monjuïc: 155 (172), Les Corts: 33 (30), Sarrià – Sant Gervasi: 34 (57), Gràcia: 65 (52), Horta – Guinardó: 22 (43), Nou Barris: 34 (42), Sant Andreu: 51 (21); i Sant Martí: 113 (112).

L’últim recompte es va fer l’any 2018, quan es van detectar 956 persones dormint a la via pública i 2.130 en recursos residencials de la XAPSLL. Des de l’any 2008 i fins a l’actualitat, el nombre de persones que dormen al carrer detectades pels successius recomptes ha passat de 658 a 895 persones, un increment del 36%. Els organitzadors consideren que, així i tot, hi ha una “estabilització” del fenomen a la ciutat i, a més, constaten que el nombre de places en recursos residencials per a persones sensellar s’ha incrementat “de forma notable”, fins a les 3.046 persones allotjades actualment. 

48 persones que dormen al carrer, a Badalona

També aquesta nit, 120 persones voluntàries han participat en el recompte a Badalona, que impulsa La Taula Sense Llar de la ciutat. Badalona ja és el tercer any que fa una acció similar. El recompte es realitza, a la ciutat, cada dos anys des del 2016, però el maig passat es va suspendre a causa de la pandèmia de la Covid-19. Els més de 120 voluntaris i voluntàries s’han dividit en 17 grups, i han caminat per tots els carrers i espais de la ciutat. A causa de la pandèmia, enguany no s’ha fet cap trobada conjunta en un punt central. 

Així, el recompte ha identificat 48 persones dormint a la via pública: 33 homes, 4 dones i 11 que no s’han pogut identificar. Les xifres mostren una situació similar a les xifres del 2018, quan es van detectar 57 persones. “És una dada que, juntament amb l’augment del nombre de persones que viuen en recursos de les entitats, torna a fer evident la cronificació de la pobresa”, avisen els promotors.

A aquesta xifra cal sumar les 299 persones allotjades en condicions de vulnerabilitat extrema: 262 homes i 37 dones. L’any 2018 aquesta xifra era inferior, només de 172 persones. A la Taula Sense Llar de Badalona —integrada per la Fundació Llegat Roca i Pi, Càritas Diocesana de Barcelona, la Fundació Acollida i Esperança, Creu Roja del Barcelonès Nord, la Fundació Mambré, Sant Joan de Déu Serveis Socials i l’Ajuntament de Badalona— reconeixen que cal seguir “sumant esforços” per fer front al sensellarisme i adverteixen que les entitats i els mateixos serveis socials municipals veuen amb “preocupació” el fenomen.

Per això, fa anys que reclamaven un centre de pernocta a la ciutat, que finalment ha començat a funcionar aquest any passat a Can Bofí Vell. A banda, el municipi impulsa diversos serveis i programes d’atenció a les persones sense llar, com ara l’Equip de Detecció i Atenció a Persones Sense Sostre, que ha atès 2.624 persones i ha fet seguiment de 379 persones el 2020; el dispositiu de l’operació d’hivern, que va atendre 164 persones; i l’atenció que es fa a través del centre diürn Foltre o al centre d’acollida Can Banús.

També destaquen el programa d’atenció a persones residents en espais inadequats de la Creu Roja o els programes d’habitatge de les entitats que formen la Taula Sense Llar de Badalona, que ofereixen 20 pisos on el 2020 han viscut 63 persones. A més, també recorden que 104 persones van haver de passat la nit al pavelló Casagemes durant el confinament i posen en valor la feina que es fa al projecte d’acompanyament sociolaboral i al Projecte Àngels, promoguts ambdós per la Fundació Roca i Pi. 

92 persones, al primer recompte a L’Hospitalet

L’Hospitalet de Llobregat era la primera vegada que feia un recompte de persones sense llar com el que organitza la XAPSLL a Barcelona i la Taula a Badalona des de fa anys. Més de 170 persones voluntàries han participat durant la nit d’aquest dijous al municipi, i han trobat 92 persones sense llar: 62 que dormen al ras i 30 que viuen en vehicles abandonats.

El recompte a L’Hospitalet ha estat organitzat conjuntament per les comunitats parroquials de la ciutat, Creu Roja, Càritas Barcelona i la Fundació La Vinya. En concret, i per barris, les persones voluntàries han comptat: 17 al Districte I (Centre, Sanfeliu i Sant Josep), 19 al Districte II (La Torrassa i Collblanc), 16 al Districte III (Santa Eulàlia i Granvia Sud), 12 al Districte IV (La Florida i Les Planes), 15 al Districte V (Can Serra i Pubilla Cases) i 13 al Districte VI (El Gornal i Bellvitge).

A més, a aquesta xifra s’hi sumen evidències que 14 persones dormen en vehicles estacionats a la via pública i una cinquantena més ho fan a l’alberg municipal per a persones sense sostre. Aquest primer recompte és, per als seus promotors, “una fita històrica que es perseguia des de fa anys”. Els impulsors afirmen que aquesta acció “permet posar a l’agenda municipal la pregunta sobre què cal fer per millorar les condicions de vida d’aquestes persones”, i enfortir així les accions que ja es duen a terme des de les entitats convocants.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article