Les entitats reclamen “agilitat” al nou Govern i “concreció” en els increments de la inversió social

ECAS demana millorar la Renda Garantida i harmonitzar-la amb l’Ingrés Mínim Vital i garantir el dret al padró, a l’habitatge i al treball digne


La federació d'Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS) reclama agilitat al nou Govern i concrecions en la inversió. ECAS ha tancat una ronda amb els grups parlamentaris i espera iniciar en els propers dies els contactes amb el nou executiu per reprendre línies de treball conjuntes. Millorar la Renda Garantida de Ciutadania i harmonitzar-la amb l'Ingrés Mínim Vital, garantir el dret al padró i facilitar l'accés a l'habitatge i combatre la precarietat laboral són els fronts bàsics contra la pobresa i les desigualtats, segons les entitats. A més, reclamen que els 700 milions anunciats del pla de rescat social no quedin “tan sols en una declaració d'intencions” i que es concretin “en polítiques i actuacions també estructurals”, tal com vam recollir al ‘Social.cat‘.

ECAS adverteix en un comunicat que l'emergència social exigeix “la màxima celeritat” en la formació del nou Govern a partir de la investidura de Pere Aragonès com a nou president de la Generalitat. La federació alerta que les conseqüències de la Covid-19 “han agreujat nombroses situacions de pobresa, precarietat i exclusió” i “n'han generat de noves que requereixen agilitat en les actuacions de l'executiu, així com determinació política per afrontar profundes transformacions estructurals”.

Les entitats d'acció social han abordat en els darrers dies amb els partits polítics quatre fronts prioritaris per combatre les desigualtats. D'entrada, ampliar l'abast de la Renda Garantida i harmonitzar-la amb l’Ingrés Mínim Vital; flexibilitzar els requisits d'accés a la prestació i reduir els temps de resposta i resolució de les sol·licituds. ECAS assenyala que, en paral·lel, el programa pilot d'una renda bàsica universal haurà de permetre aprofundir en el debat i el disseny d'aquest nou model.

Altres fronts prioritaris per a ECAS són el dret al padró de totes les persones que resideixen a Catalunya, al marge de la situació administrativa i habitacional, i l'accés a l'habitatge. Les entitats consideren que l'increment anunciat del pressupost i el compromís de desplegar una estratègia integral per abordar el sensellarisme són dos "bons punts de partida", però demanen resoldre les causes estructurals de l'exclusió residencial.

Pel que fa al treball digne, ECAS demana incrementar el Salari Mínim Interprofessional, almenys fins als 1.200 euros al mes, i planificar les polítiques actives d'ocupació comptant amb les entitats socials per assegurar la inserció sociolaboral de les persones en situació o risc d’exclusió, entre altres.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article