Dincat urgeix a reformar del codi civil català per fer “més lliures” les persones amb discapacitat intel·lectual

La federació insisteix en la necessitat d’acompanyar les lleis d’un finançament públic “suficient” i de “canvis substancials”


El Dincat, representant del sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya, ha celebrat aquest dijous l’aprovació al Congrés dels Diputats de la reforma del codi civil, que suposa passar d’un model “d’incapacitació jurídica” a un model “basat en els suports”, perquè les persones amb discapacitat intel·lectual puguin prendre les seves pròpies decisions. Aquesta modificació de la llei estatal s’ha aprovat al mateix temps que està procés la reforma del codi civil català i, per això, la federació urgeix al nou Govern que s’ha de conformar a “accelerar”, ja que és “imprescindible” que ambdós codis civils “vagin en la mateixa línia” i ho facin d’acord amb el que determina la Convenció dels Drets de les Persones amb Discapacitat.

La reforma estatal que ara s’aprova és, segons el Dincat, un “pas endavant”  que “apodera” les persones amb discapacitat intel·lectual cada vegada més. “Fins ara, aquestes persones tenien negat el seu dret a decidir sobre les seves pròpies vides, un fet, sens dubte, discriminatori, que calia erradicar”, asseveren a la federació. En aquest sentit, Dincat celebra que gran part de les seves aportacions, així com les fetes per altres organitzacions socials com AEFT, Plena Inclusión o CERMI, hagin estat recollides per acabar de definir “de forma eficient” el que fins ara era un projecte de llei amb massa imprecisions.

La federació recorda, però, que aquesta reforma “només suposa un primer pas” en la garantia del ple dret a decidir del col·lectiu, ja que, ara, cal afrontar els nous reptes que la nova norma planteja. D’una banda, Dincat considera necessari acompanyar la llei d’un finançament públic “suficient” i “canvis substancials” en el funcionament del sistema judicial que la facin viable i que ofereixi a les persones, famílies i entitats tota la informació i recursos necessaris per poder adaptar-se a la nova realitat.

De la mateixa manera, i tot i quedar recollit en el text, insisteixen en la importància que la llei posi a l’abast els mecanismes necessaris perquè les persones amb discapacitat intel·lectual que ho necessitin puguin prendre decisions segons la seva voluntat, desitjos i preferències amb les garanties necessàries per evitar que pateixin cap tipus d’abús.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article