Catalunya acollirà els joves migrants de Ceuta, però exigeix a l’Estat abordar què fer-ne quan compleixin 18 anys

El Homrani, conseller en funcions, lamenta algunes imatges que s’han vist sobre el tracte donat a infants migrants


El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies en funcions, Chakir el Homrani, ha insistit que Catalunya està “a disposició” per acollir els joves migrants sols arribats els darrers dies a Ceuta, però ha exigit a l'Estat que, en paral·lel, abordi problemes estructurals. Entre aquests, ha demanat analitzar la Llei d'estrangeria i què passa amb aquest col·lectiu quan arriba a la majoria d’edat i es troba en situació d’irregularitat sobrevinguda. De fet, ha concretat que més del 70% dels joves migrants acollits en el sistema de protecció català tenen més de 18 anys. Segons ell, és necessari mantenir l'acompanyament. D'altra banda, El Homrani ha lamentat algunes imatges sobre el tracte que s'ha donat als menors a Ceuta.

El conseller en funcions ha explicat que el Govern va participar aquest dimecres en la reunió del Consell Interterritorial de Polítiques Socials i va deixar clar que la Generalitat “sempre està disposada a acollir”. Tot i això, ha dit que no entrarà en el debat sobre quants joves migrants sols han d'anar a una comunitat o a una altra, sinó que ha insistit en la necessitat d'abordar altres qüestions més enllà d'aquesta acollida. “Si no ho fem així, no estarem fent bé aquesta feina”, ha manifestat aquest dijous en roda de premsa.

Ha reivindicat que “el més important és la protecció de l’infant” i ha explicat que esperen que el ministeri comuniqui la decisió final sobre el repartiment d'uns 200 joves. Aquets es farà tenint en compte un criteri poblacional, un segons obre la situació socioeconòmica de cada territori i un tercer sobre quants infants i adolescents ja estan al sistema de protecció de cada comunitat.

Amnistia Internacional denuncia la “violència” de l’exèrcit

Amnistia Internacional ha denunciat que l’exèrcit i els cossos de seguretat espanyols a Ceuta han “infligit violència” contra les més de 8.000 persones que han entrat a la ciutat autònoma de forma irregular des del Marroc. L’entitat també ha reprovat l'actitud del Marroc i Espanya, i afirma que ambdós governs estan tractant aquests migrants i sol·licitants d'asil com a “peons en un joc polític” entre ambdós estats. Virginia Álvarez, responsable de Política Interior i investigadora d'Amnistia Internacional Espanya, ha afegit que, malgrat l’assistència proporcionada pels funcionaris de fronteres, "aquests abusos son intolerables" i ha instat les autoritats espanyoles a obrir una "investigació exhaustiva” per “garantir la rendició de comptes".

L’organització emfatitza que de totes les persones que van creuar dimarts la frontera unes 2.000 eren infants i joves no acompanyats, i ha recordat que aquests poden demanar protecció internacional i que les autoritats han de “garantir el seu interès superior". "No podem acceptar que les forces espanyoles estiguin apallissant la gent, adolescents inclosos", ha afegit Álvarez.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article