Salut comença a vacunar amb Janssen els treballadors de la campanya de la fruita del Baix Segre

L’administració de la vacuna s’inicia a Soses amb 300 persones i en els pròxims dies està previst posar-ne 3.600 més


El Departament de Salut ha començat aquesta setmana a vacunar amb Janssen els treballadors d'empreses fruiteres del Baix Segre. La vacunació a aquest sector, que s'aplica independentment de l'edat que tinguin els treballadors, s'ha iniciat a Soses (Segrià) amb l'administració del vaccí monodosi a unes 300 persones. En els pròxims dies, n'arribaran 3.600 més, que es posaran durant el cap de setmana i la setmana vinent, segons ha explicat la consellera de Salut, Alba Vergés. Així mateix, ha indicat que també hi hauran punts en què es vacunarà als treballadors agraris com ara Alcarràs o Lleida. Vergés també ha explicat que mantenen contactes amb el govern de l'Aragó, que començarà divendres a vacunar treballadors agraris en aquesta comunitat.

Salut ha començat a vacunar aquest dimecres a uns 300 treballadors de sis empreses fruiteres de Soses. Divendres arribaran 3.600 dosis més, "que es posaran al llarg de tot el cap de setmana i de la setmana vinent per tot el Baix Segre en una aposta clara de controlar la epidèmia", ha explicat Vergés.

La consellera ha assenyalat que, "tota la feina feta la temporada passada i de forma anticipada, s'està posant ara de manifest, amb molts esforços i molts recursos i sobretot amb la implicació de tots els municipis". Així mateix, ha posat en valor la tasca que es porta a terme de de l'Atenció Primària per avançar en les vacunacions.

La vacunació als treballadors del sector agrari es porta a terme amb la vacuna monodosi Janssen, ja que d'aquesta manera es facilitarà la immunització d'aquest col·lectiu amb una única punxada. Segons Vergés, el fet que es vacuni els treballadors d'un sector com és primari, deixant al marge l'edat dels treballadors, no suposa un canvi en l'estratègia de vacunació. "Anem a tot un sector que desenvolupa una tasca intensiva en llocs de treball amb una idiosincràsia molt específica" i que inclou totes les persones que hi puguin treballar i que encara no estiguin vacunades", ja que algunes ja ho estan per l'edat que tenen.

En una primera fase, es vacunarà les persones que treballen en les empreses que es van adherir al programa de cribratges organitzat pel Departament de Salut a Lleida i el Baix Segre, i de les quals ja es disposa de cens. Aquestes persones seran citades durant les pròximes setmanes en espais municipals o en altres espais habilitats específicament als quals es desplaçarà un equip mòbil de vacunació, o bé als punts de vacunació poblacional.

Pel que fa a la resta de personal del sector, que treballa en empreses o explotacions agràries que no s'han sumat al programa de cribratges, Salut ha posat en marxa un formulari per recollir els registres nominals dels treballadors i poder planificar, així, la seva immunització. En aquest cas, hi ha la possibilitat que els serveis de prevenció de riscos laborals de les empreses que ho desitgin i que hagin rebut la formació oferta per Salut, administrin les vacunes sota la supervisió del Departament.

Per tal de fer arribar la vacuna a temporers que no disposen de contracte laboral i aquelles que viuen en assentaments il·legals, es comptarà amb la col·laboració dels serveis socials del Consell Comarcal del Segrià i de Creu Roja, que contribuiran a la confecció d'un cens nominal i oferiran una targeta sanitària individual provisional a aquelles persones que no la tinguin, per tal que Salut pugui administrar-los el vaccí.

Alba Vergés també ha explicat que Salut està en contacte i hi ha hagut treball conjunt amb el Departament de Sanitat del govern de l'Aragó per "coordinar el millor possible" la vacunació als treballadors d'empreses fruiteres en ambdós territoris. "Sabem que les persones es mouen d'una banda a l'altra en aquest cas per treballar", ha dit la consellera. "El que ens interessa a tots es poder vacunar a quanta més gent millor i quan abans millor", ha afegit. En el cas de l'Aragó, la vacunació en aquest sector començarà divendres.

La campanya de recollida de la fruita ocupa cada any més de 20.000 persones a Lleida entre maig i setembre, a les quals s'encara ara la vacunació. Tanmateix, cal tenir en compte que una part d'aquestes estan ja immunitzades dins l'estratègia poblacional de vacunació. A la vegada, Salut preveu finalitzar aquesta setmana la fase inicial de cribratges que s'efectuarà durant tota la campanya de la fruita en empreses agràries lleidatanes. Des del Departament no preveuen facilitar les dades fins que acabi aquesta primera ronda tot i que han apuntat que, fins ara, han estat "molt pocs" els positius detectats.

Empreses i treballadors valoren positivament la vacunació al sector agrari

Per la seva banda, les empreses agràries del Baix Segre i els treballadors d'aquestes valoren positivament que s'hagi començat a vacunar el sector. "Som sector primari i, fins ara, no se'ns havia tingut en compte com a tal i està bé que l'esforç que hem fet tingui ara aquest reconeixement", ha indicat Joan Lozano, responsable de Fruits Sant Miquel-La Coma de Soses. Salut va dur a terme un cribratge la setmana passada en aquesta empresa i tots els 114 treballadors que hi van participar van donar negatiu, que són els mateixos que aquest dimecres han rebut la vacuna de Janssen.

Hiba, una treballadora de la mateixa empresa, ha explicat que l'any passat tenia més por pel tema del virus "però el fet que la gent es vacuni enguany fa que la situació estigui millor". "Em sembla bé que ens vacunin perquè l'any passat ho vam passar molt malament a l'empresa perquè vam tenir molts afectats i la plantilla es va veure reduïda i, per seguretat i prevenció, es millor vacunar-se ja", ha indicat Xavier Malgrat, també treballador de Fruits Sant Miquel.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article