Dues de cada deu dones han tingut dificultats econòmiques per comprar productes per a la menstruació

Un estudi de la fundació IDIAPJGol explora la inequitat menstrual, provocada per factors polítics o socioculturals


Dues de cada deu dones han tingut dificultats econòmiques per comprar productes per a la menstruació, segons indica l'estudi ‘Equitat i Salut Menstrual’, que du a terme la Fundació Institut Universitari per a la recerca en Atenció Primària de Salut Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol). Es tracta d'un estudi finançat per la Societat Europea de Contracepció i Salut Reproductiva que té com a objectiu estudiar la inequitat menstrual, amb factors educatius, sanitaris, polítics, econòmics i socioculturals, i les característiques de la salut menstrual de les dones a l'Estat espanyol. Fins ara hi han participat un total de 1.892 dones que menstruen, d'entre 18 i 55 anys, i l'enquesta continua oberta.

El 12,6% de les enquestades no sabia què era la menstruació i el 47% en tenia informació parcial abans de la menarquia (primera menstruació). El 48,7% declara que no se sentien preparades per a la menstruació quan la van tenir per primera vegada. Els primers aprenentatges sobre la menstruació van ser per part de la família en el 69,5% dels casos; als centres educatius en el 40,4% i a través d'amistats en el 35,5%. El 41,5% de les participants s'ha sentit en algun moment discriminada o jutjada per tenir la menstruació.

Encara que els agradaria accedir a serveis de salut menstrual, el 20% de les participants no ha consultat professionals sanitàries o altres sobre la menstruació. El 15,8% ha consultat medicina alternativa o complementària. Segons les responsables de l'estudi, aquesta dada pot ser un indicatiu que les institucions sanitàries no acaben de donar resposta a les demandes i necessitats de les usuàries en les consultes sobre el cicle menstrual i la menstruació.

Pel que fa al dolor menstrual, el 7,9% considera “normal” que la menstruació vagi acompanyada de dolor intens, mentre que el 3,8% creu que no és necessari consultar un professional de salut pels dolors menstruals. Les investigadores adverteixen que aquestes dades mostren una normalització del patiment i d'altres alteracions menstruals, que són una barrera per detectar problemes de salut com l'endometriosi.

Les participants reporten utilitzar diferents productes per a la menstruació. El 74,6% de les enquestades utilitza productes menstruals no reutilitzables (compreses i tampons d'un sol ús), mentre que el 58,8% fa servir productes reutilitzables (copa menstrual, compreses de tela, calcetes menstruals).

L'11,6% de les participants utilitza paper higiènic i el 4,3% bolquers com a productes menstruals. El 4,6% practica el sagnat lliure. Als responsables de l'estudi, els crida l'atenció el percentatge de participants que utilitza productes no dissenyats per a la gestió menstrual (paper higiènic i bolquers). Aquest ús podria ser una de les conseqüències de la falta d'accessibilitat a productes menstruals.

Sobre el preu dels productes menstruals, el 71,4% de les participants considera que són massa cars. El 19,2% de les enquestades ha tingut algun tipus de dificultat econòmica per comprar productes menstruals en algun moment de la vida. A més, el 37,1% s'ha vist forçada a optar per productes menstruals més barats per tenir dificultats econòmiques.

El 94,3% de les participants ha utilitzat productes menstruals més temps del recomanable en no poder accedir a llocs adequats per canviar-se. Aquest ús prolongat dels productes menstruals pot derivar en problemes de salut.

Mesures polítiques per reduir la inequitat menstrual

Les responsables de l'estudi assenyalen que aquestes dades preliminars indiquen la necessitat de reduir el preu dels productes menstruals a través de l'aplicació de l'IVA supereduït (del 4%), ja que haurien de ser considerats de primera necessitat. També consideren que s'haurien d'implementar mesures en l'àmbit laboral que ajudin al maneig de la menstruació i el cicle menstrual, com el foment de la flexibilitat horària i el teletreball.

A més, recomanen promoure l'ús de productes reutilitzables per reduir tant l'impacte mediambiental com en la salut d'alguns que no es poden tornar a fer servir i facilitar l'accés a espais salubres per al maneig de la menstruació. També demanen fomentar l'educació menstrual i abordar la menstruació com a signe vital de la salut per eliminar "el tabú, l'estigma i discriminació encara associats a menstruar", indiquen.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article