Entitats alerten que la diversitat és un factor de desigualtat social a Barcelona, on viuen persones de 183 països

El 40% de l’alumnat vulnerable té nacionalitat estrangera i tres de cada quatre acudeixen a un centre públic


Més de 700 entitats socials han alertat que la diversitat és un factor de desigualtat a Barcelona. A la ciutat hi viuen persones de 183 països diferents, 14 més que el 2015, i es parlen més de 300 idiomes.

L'Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva i el Comissionat de Diàleg Intercultural i Pluralisme Religiós de l'Ajuntament de Barcelona, Khalid Ghali, han apuntat que la reducció de les desigualtats socials i el diàleg intercultural han de formar part d'una mateixa estratègia. Durant la jornada ‘Som diversitat’, s'ha donat a conèixer que el 40% de l'alumnat en situació de vulnerabilitat té nacionalitat estrangera, segons un informe del 2020.

Les organitzacions socials que conformen l'Acord Ciutadà han apostat per la interculturalitat com a instrument inclusiu i en la importància de generar espais i oportunitats per a la creació de vincles i relacions en condició d'igualtat entre persones de diferents perfils i orígens socioculturals. Han afegit que no es tracta només d'interactuar sinó d'“assumir que la diversitat exigeix repensar qüestions diverses per acollir tot tipus de debats i consensos”.

Durant la jornada s'han donat a conèixer algunes dades sobre la realitat actual de Barcelona, com per exemple que la població nascuda a l'estranger ha augmentat gairebé set punts percentuals en deu anys: del 21,1% el 2010 al 27,8% el 2020. Les nacionalitats més representades són la italiana, la pakistanesa i la xinesa-, seguides de la francesa, la marroquina, la colombiana, l'hondurenya, la veneçolana i la peruana.

A les escoles, el 13,7% de l'alumnat té nacionalitat estrangera, tot i que entre els alumnes vulnerables la representativitat puja al 40%. Hi ha fins 137 nacionalitats diferents entre l'alumnat. Les principals són la xinesa, la paquistanesa i la marroquina.

D'altra banda, les persones comunitàries són un 57% més en els últims nou anys i el seu pes relatiu ha passat del 28,6% al 34,7%. La població llatinoamericana representa el 32,3% del total de la població estrangera, quan el 2011 era el 39,6%; mentre que les persones d'origen africà han incrementat la seva presència un 19% des del 2011 però no arriba al 7% del total. En els darrers anys ha augmentat també la presència de persones refugiades: 195 sol·licituds el 2010 i 7.374 el 2018.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article