Violant Cervera, un perfil tècnic per dirigir la nova conselleria de Drets Socials

L’experta en Igualtat Tània Verge, l’epidemiòleg Josep Maria Argimon i Roger Torrent completen les carteres de l’àmbit social i sanitari


Amb l’acte oficial de possessió del càrrec de president de la Generalitat, la coalició d’ERC i Junts per Catalunya va desvetllar aquest dilluns la composició del nou Govern. En el nou esquema de conselleries, Violant Cervera, de perfil tècnic i de partit, dirigirà el nou Departament de Drets Socials. També aquest cap de setmana s’han confirmat l’experta en Igualtat i Ciències Polítiques, Tània Verge, al capdavant del Departament d’Igualtat i Feminismes, i Josep Maria Argimon, per al Departament de Salut. Roger Torrent serà qui comandarà el nou Departament d’Empresa i Treball.

Violant Cervera és llicenciada en Filologia Hispànica per la Universitat de Lleida (UdL) i entre els anys 2012 i 2017 va ser diputada al Parlament –primer amb CiU i després amb JxSí–. A les passades eleccions va ocupar el 14è lloc de la llista de JxCat per Lleida, però no va ser escollida. La cartera que ocuparà sorgeix de la reformulació del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

Per la seva banda, el president electe i ERC –a qui correspon proposar el lideratge d'aquesta àrea– han decidit confiar en Tània Verge, catedràtica de Ciències Polítiques i Socials de la UPF, per encapçalar una de les seves conselleries estrella, que ja van anunciar en campanya electoral i que van posar sempre com a condició indispensable en les negociacions amb JxCat. Verge és directora de la Unitat d'Igualtat de la Universitat Pompeu Fabra i, per tant, coneix la matèria que haurà de tractar. Arriba al Consell Executiu com a independent perquè no milita a ERC, però són els republicans els que posen el seu nom sobre la taula.

Com a síndica electoral de l'1-O va ser encausada, jutjada i posteriorment absolta pels delictes de desobediència i usurpació de funcions dels que se l'havia acusat. La Fiscalia, de fet, va acusar d'aquests delictes a tots els membres de la Sindicatura de l'1-O, i tots ells van sortir-ne indemnes.

Josep Maria Argimon, que fins ara havia ostentat el càrrec de secretari de Salut Pública del Departament de Salut, serà nomenat aquest dimecres oficialment conseller de Salut, una promesa que ja havia fet JxCat durant la campanya electoral arran de la gestió de la pandèmia que l’epidemiòleg expert ha fet aquests darrers mesos. 

El fins ara director general de Centres Públics del Departament d'Educació i president del Consorci d'Educació de Barcelona, Josep Gonzàlez-Cambray, relleva Josep Bargalló com a conseller. En la pandèmia, també ha tingut protagonisme com un dels màxims responsables del protocol per mantenir les escoles obertes. Militant d'ERC, Gonzàlez-Cambray ha ocupat diversos càrrecs al Departament d'Educació, a Afers Socials i a la Diputació de Barcelona. Ara, tindrà com a repte més immediat la gestió de les conseqüències de la Covid-19 a les aules. El 2020, va ser un dels arrestats per la Guàrdia Civil en l'operació Volhov, que investigava el suposat destí irregular de subvencions públiques a l'entorn d'entitats i empresaris independentistes.

Per últim, l’expresident del Parlament i actual diputat d’ERC, Roger Torrent, serà el pròxim conseller d'Empresa i Treball. Com a novetat en aquesta legislatura, el Departament d’Empresa inclourà també Treball, una fusió que el president electe de la Generalitat, Pere Aragonès, va apuntar que havia de servir per afrontar la reconstrucció econòmica i social com a conseqüència de la crisi econòmica derivada de la pandèmia “pensant en els treballadors afectats”. Torrent, que en la legislatura passada va ser el president del Parlament i ara era diputat ras d'ERC, substituirà en el càrrec els fins ara consellers Ramon Tremosa i Chakir El Homrani.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article