Justícia publica una guia per orientar les famílies amb fills víctimes de violència sexual

L’Equip d’Assessorament Tècnic Penal atén més de 700 menors víctimes de violència sexual cada any


El Departament de Justícia ha publicat una guia per orientar les famílies amb fills víctimes de violència sexual. El document és un recull de criteris basats en l'experiència de dos psicòlegs forenses als Equips d'Assessorament Tècnic Penal (EATP) de Barcelona i Girona. 

El document facilita eines per respectar els sentiments dels infants i joves en primer lloc i que els pares puguin gestionar les emocions de manera adequada. Pretén principalment evitar i reduir els possibles sentiments de culpa i de vergonya que puguin sentir els menors i també els pares i acompanyar-los en el procés. L'EATP atén més de 700 menors víctimes de violència sexual cada any.

Els psicòlegs forenses de l’Equip d’Assessorament Penal són les persones que atenen les víctimes i són amb ells quan declaren al jutjat. Treballen perquè els menors puguin prestar el seu testimoni en les millors condicions possibles i amb totes les garanties que estableix la llei però necessiten la col·laboració de la família perquè els infants declarin parlant lliurement, sense contaminacions, amb les seves pròpies paraules i a la seva manera.

La guia apunta que no s'està preparat per aquestes situacions. Els infants desconeixen que poden ser víctimes de violència sexual i a la majoria ni els han parlat mai d’educació sexual, ni els han dit com han d’actuar en aquestes situacions. A tot això, s’hi suma que prop d’un 85% dels casos de violència sexual té lloc dins de l’entorn familiar.

El document s’estructura en preguntes introductòries, recomanacions davant de la revelació i primeres pautes. Entre les recomanacions hi ha escoltar sense completar les frases ni omplir-ne els silencis perquè es pot distorsionar el record que en té la víctima, o bé anomenar l’agressió i les parts del cos amb les seves mateixes paraules, sense corregir-les ni canviar-les. Afegeix que no s'ha de suposar com se sent l’infant, negar o qüestionar si ha pogut ser violència sexual o minimitzar el seu patiment. D'entre les més importants, no fer preguntes per no alterar els records i centrar-se a escolar i fer companyia. L'objectiu és evitar que la víctima es faci enrere en la revelació i decideixi no explicar-ho més o, fins i tot, negar-ho en el futur.

Així mateix, la guia estableix també unes rutines per aportar estabilitat als infants, com ara respectar els seus horaris de son i àpats, fer exercici o animar-los a sortir, així com evitar veure pel·lícules violentes i demanar ajuda a especialistes.

1.500 exploracions i assessoraments de l'EATP anuals

L'any passat es van fer 700 exploracions i assessoraments tècnics amb víctimes menors d'edat contra la llibertat sexual i 1.500 en total, on també s'inclouen els maltractaments i les agressions.

Els EATP són equips del Departament de Justícia formats per psicòlegs i treballadors socials, especialitzats en l’àmbit judicial, victimològic i forense. Actualment hi ha cinc equips, repartits per Catalunya, i a principis de juny està previst la creació de l’Equip de Barcelona Comarques. En línies generals, a Catalunya el servei està format per 37 professionals: 25 psicòlegs i 12 treballadors socials. Justícia ha indicat que en poc temps s’ampliarà amb set professionals més: 5 psicòlegs forenses i 2 treballadors socials.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article