Arrels Fundació fa una crida de voluntaris, un any més, per enquestar les persones que dormen al ras

L’objectiu de l’acció, que s’organitza la nit del 10 de juny, és conèixer la situació de vulnerabilitat del sensellarisme a Barcelona


Un any més, Arrels Fundació fa una crida per aconseguir més de 500 voluntaris per enquestar les persones que dormen al ras, en una campanya que duu per títol #PersonesQueCompten. L’objectiu de l’acció, que s’organitza la nit del 10 de juny i que enguany celebra la cinquena edició, és conèixer la situació de vulnerabilitat del sensellarisme a Barcelona. Quant de temps fa que viuen al carrer, pateixen violència, quin és el seu estat de salut, han pogut vacunar-se? Aquestes són algunes de les preguntes que faran, en grup, les persones voluntàries. 

“El cens serveix per extreure’n informació útil que ens serveix per afrontar la problemàtica del sensellarisme”, reafirmen a l’entitat. Totes les persones que hi col·laboren s’organitzaran en grups per tots els barris de la ciutat. Per participar-hi, cal tenir 18 anys o més, parlar en català, castellà, anglès, romanès, àrab o polònes, tenir capacitat per fer un recorregut a peu d’unes quatre hores i tenir un dispositiu mòbil amb connexió a internet.

La nit del cens i una sessió de formació

La nit del 10 a l’11 de juny, les persones voluntàries recorreran a peu els carrers de Barcelona per entrevistar les persones que dormen al ras. Al principi de la nit, cada grup es trobarà en un punt amb el seu coordinador i repassaran tot el que és necessari per dur a terme l’enquesta.

Després, cada grup recorrerà la zona escollida i enquestarà les persones que s’hi vagin trobant. L’enquesta està formada per una trentena de preguntes i recull informació sobre la situació de carrer. Aquest any Arrels també ha volgut recollir informació sobre l’estat de la vacunació entre les persones que viuen al carrer. Enguany, durant la inscripció, es podrà escollir la zona i, com que es farà l’enquesta digitalment, caldrà portar un telèfon mòbil amb la bateria carregada i amb accés a internet. 

Dies abans, totes les persones voluntàries hauran de participar a una sessió virtual obligatòria. Un cop inscrit, es rebran materials formatius per començar-se a familiaritzar amb el funcionament de l’acció. Uns dies abans de l’enquesta, el coordinador es posarà en contacte amb les persones voluntàries per informar-los del dia i l’hora de la sessió.

L’evolució del grau de vulnerabilitat

Arrels va començar a organitzar l’enquesta el 2016, emmarcada en una campanya europea liderada per l’organització britànica World Habitat, i complementa el recompte que la XAPSLL organitza cada dos any i que enguany s’ha estès a altres municipis de l’àrea metropolitana. Des d’aleshores, l’entitat ha replicat l’acció el 2017, el 2018 i el 2019 a Barcelona, perquè els permet veure com evoluciona el grau de vulnerabilitat de les persones i com han d’actuar com a entitats i com a ciutat. Al seu web, es pot consultar el darrer informe Viure al carrer a Barcelona, que recull les dades dels últims censos.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article