Barcelona crearà un nou canal de WhatsApp per a la prevenció del suïcidi juvenil

L’Ajuntament reforçarà amb tres milions d’euros el pla de xoc en salut mental els propers dos anys


Barcelona crearà un nou canal de WhatsApp per a la prevenció del suïcidi juvenil. Després que a l'agost es posés en marxa l'anomenat Telèfon de l’Esperança, el consistori vol crear ara un canal de missatgeria instantània que doni un servei similar, ja que els joves són menys proclius a parlar per telèfon. El nou canal és una de les més de vint accions que l'Ajuntament de Barcelona preveu posar en marxa per reforçar el pla de xoc en salut mental, que es va iniciar fa un any amb motiu de la pandèmia.

Amb l'objectiu de reforçar el pla i ampliar-lo els propers dos anys, el govern municipal portarà al plenari d'aquest divendres una mesura per destinar-hi tres milions d'euros i desplegar diverses accions. Aquests tres milions han de servir per donar continuïtat a programes com els Konsulta'm o l'estratègia de prevenció del suïcidi, entre altres, però també per desplegar noves mesures.

El 23% de les trucades, de menors de 29 anys

La regidora de Salut, Envelliment i Cures, Gemma Tarafa, n'ha destacat quatre. Una d'elles és la de posar en marxa un canal de WhatsApp, d'una banda, i desenvolupar una aplicació mòbil amb informació sobre atenció i prevenció del suïcidi, de l'altra. Al voltant del 23% de les 1.800 trucades rebudes al telèfon de l'esperança des de l'agost són de menors de 29 anys i Tarafa ha explicat que les dades disponibles apunten que en el darrer any han augmentat les temptatives de suïcidi entre els joves. Per això, es vol reforçar la prevenció i activar un nou canal més proper als joves.

Una altra acció que vol desenvolupar l'Ajuntament és impulsar programes de "primers auxilis de salut mental" i formar agents que treballen amb persones joves, com ara monitors d'esport o personal de menjador, perquè actuïn com a "antenes comunitàries" a l'hora de detectar malestar emocional.

La tercera acció destacada per Tarafa és la de crear sis nous punts d'atenció psicològica -sense cita prèvia- per a adults. Segons ha dit, la idea és que funcionin com els Konsulta'm però en aquest cas dirigits a població adulta que vulgui tant fer una consulta com fer tallers i cursos per millorar la salut emocional.

Per últim, la regidora també ha avançat que s'elaboraran plans comunitaris pel benestar emocional dels veïns. El primer d'aquests plans es farà a la Zona Nord del districte de Nou Barris. Tarafa ha comparegut en roda de premsa acompanyada d​​el director de l'Institut de Neuropsiquiatria i Addicions (INAD), Víctor Pérez; el president Grup CHM Salut Mental​, Lluís Lalucat; i la directora de la Federació Salut Mental Catalunya, Marta Poll.

Tots tres han agraït la tasca feta per l'Ajuntament especialment en el darrer any. "És molt més important fer que estar", ha expressat Pérez, que ha assegurat que les temptatives de suïcidi s'han "pràcticament duplicat" passant de les 40 mensuals a les 80. En aquest sentit, ha valorat molt positivament accions com la posada en marxa del telèfon de l'esperança i que ara es vulgui crear un canal de WhatsApp. "El suïcidi està sent una veu d'alarma", ha avisat. Per la seva banda, Marta Poll ha indicat que la salut mental necessita "ser més visible" i que se'n parli des de tots els àmbits.

Tarafa reclama un pla de xoc a la Generalitat

Gemma Tarafa ha reclamat a la Generalitat que també posi en marxa un pla de xoc de salut mental perquè iniciatives com les creades a nivell municipal puguin replicar-se en altres punts del territori. Com a exemple, ha explicat que des dels canals ja habilitats per l'Ajuntament reben trucades de joves que no viuen a Barcelona, tot i que les atenen igualment. Segons ella, cal una aposta "molt important" per acompanyar el benestar emocional de la població els propers anys, que estaran marcats per la crisi postCovid-19. "Demanem al Govern entrant que faci un pla de xoc", ha exigit.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article