Entitats de cooperació i drets humans demanen al nou govern que posi les polítiques de justícia global al centre

Lafede.cat reclama reactivar urgentment la Direcció General de Cooperació


Lafede.cat, que agrupa 124 organitzacions de cooperació, pau i drets humans, ha demanat al nou govern i a la nova consellera d'Exteriors que posin les polítiques de justícia global al centre. La federació sol·licitarà una reunió amb la nova consellera, on també li reclamarà que es reactivi urgentment l’activitat a la Direcció General de Cooperació. 

Segons ha apuntat l’organització, cal activar urgentment una direcció general “sensible i compromesa”, que mantingui els compromisos financers pactats amb el sector i recollits al Pla director, i que s’obrin “de manera immediata” totes les convocatòries i se signin tots els convenis pendents perquè les entitats puguin mantenir els seus projectes i donar resposta a la greu situació provocada per la pandèmia a tot el món.

En aquest sentit, Lafede.cat ha subratllat que el pressupost del 2020 destinat a ajuda oficial per al desenvolupament era de 52 milions d’euros i que, segons els compromisos, en el 2021 la xifra hauria de ser de 72,8 milions d’euros. Les entitats, però, remarquen que en el pla anual amb els pressupostos prorrogats només n'apareixen 44. En paral·lel, han reclamat assegurar progressivament una partida pressupostària equivalent al 0,7% dels ingressos dels recursos propis durant aquesta legislatura destinada a polítiques solidàries d'acció exterior.

Al marge de les qüestions pressupostàries, la federació reclama polítiques de defensa activa dels drets humans, amb la creació de la figura de defensors i donant suport a les organitzacions i moviments socials que fan accions de desobediència civil noviolentes.

També assenyala com a necessàries polítiques feministes, amb l'elaboració i aprovació de protocols per a l’abordatge de les violències sexuals dins l’administració i la promoció i elaboració de campanyes de formació.

Les entitats demanen també polítiques antiracistes, amb el foment de noves polítiques d’asil i el foment de l’empadronament de totes les persones immigrades. En aquest sentit, volen que el Govern aposti pel tancament dels Centres d’Internament d’Estrangers i garanteixi els drets dels joves migrants sols.

D'altra banda, l’organització també aposta per noves polítiques econòmiques i fiscals i de justícia ambiental, de control de les grans empreses i del poder corporatiu i polítiques educatives, culturals i comunicatives amb mirada global.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article