El Dia de l’Orgull Boig defensa per quart any una transformació en la mirada social sobre la salut mental

La jornada de celebració retransmetrà en línia recitals poètics i concerts a càrrec de Clara Peya, Javi Jareño, Nara i Horus, entre altres


El Dia de l’Orgull Boig defensa per quart any consecutiu una transformació en la mirada social sobre els trastorns de salut mental. La celebració, aquest diumenge, serà tota en línia des del centre d’art barceloní de la Fabra i Coats. La iniciativa, que és de caràcter internacional, busca donar visibilitat al col·lectiu amb diagnòstic de salut mental en primera persona.

“Serà una jornada lúdico-festiva i reivindicativa, amb la lectura del manifest d’enguany, a càrrec de la polifacètica i exitosa pianista, compositora i activista amb experiència pròpia de salut mental Clara Peya”, reivindiquen les entitats en un comunicat. L’esdeveniment tindrà lloc paral·lelament en altres ciutats de l’Estat i del món.

“La idea que dona origen a la iniciativa és impulsar el desenvolupament de societats que acullin i naturalitzin la diversitat i les diversitats (emocionals, corporals, de gènere...) com a elements centrals en la construcció de societats més justes i atentes a l’imprescindible cura mútua de les nostres vulnerabilitats”, defensen els promotors.

Enguany, la proposta gira entorn de la reivindicació dels nostres drets: “Consciència d’opressió i adherència als nostres drets” és la frase final del manifest, i el lema de l’Orgull Boig del 2021. “Si bé el nostre col·lectiu és víctima del rebuig social i de múltiples opressions que ens ofeguen, és hora de reivindicar els nostres drets, com mai abans”, etziben els organitzadors, que consideren que la perspectiva de drets en salut mental “està agafant, cada vegada, més força arreu del món”, com a causa generadora del malestar psíquic de la població.

Creuen, a més, que la pandèmia ha generat encara més “patiment mental” a la societat i que ha anat “en augment de forma imparable”. “El model biomèdic imperant és incapaç de frenar-ho o gestionar-ho. Davant d’això, reivindiquem visions més psicosocials i comunitàries, i menys basades en la coerció psiquiàtrica i la farmacodependència”, es lamenten.

El dia de l’Orgull Boig va néixer fa 28 anys al Canadà i s’ha anat estenent a diferents països del món, com Brasil, França, Itàlia, Estats Units o Argentina, entre altres, amb la intenció d’atorgar un lloc central a les persones amb patiment emocional en la construcció de les seves vides. Al mateix temps, aquest dia és una oportunitat, segons les organitzacions, “per apropiar-se i obrir-se al ventall de sentits que puguin derivar-se de la paraula ‘bogeria’”.

Les entitats i federacions de Salut Mental en primera persona de Catalunya, com Activament Catalunya Associació, Federació Veus, Ràdio Nikosia, La Muralla de Tarragona i Matissos, a més d’activistes independents formen part de la comissió que organitza l’esdeveniment, i que rep el suport de l’Ajuntament de Barcelona.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article