Dincat demana al nou Govern impulsar “polítiques públiques concertades” amb el sector de la discapacitat intel·lectual 

Reclama posar fi a les llistes d’espera, actualitzar les tarifes i garantir els llocs de feina


Dincat ha fet arribar al nou Govern un document amb deu mesures per "garantir la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual" on reclama que es reconegui el Tercer Sector com a prestador de serveis públics a través de l’acció concertada.

L'entitat, que representa les persones amb discapacitat intel·lectual a Catalunya, denuncia que l'estabilitat de les entitats del sector està "en perill" per la situació dels darrers anys que s'ha intensificat amb la pandèmia de la covid-19, i sosté que els punts proposats permetrien "revertir" la situació. Entre altres punts, reclamen acabar amb les llistes d’espera, actualitzar les tarifes, garantir els llocs de feina. 

Reclamen acabar amb les llistes d'espera per accedir a serveis residencials i d'atenció diürna, concertant noves places i finançant nous serveis d’habitatge que responguin a les necessitats de les persones amb discapacitat intel·lectual.

També consideren que cal actualitzar les tarifes i subvencions i posar en marxa un pla d’inversions, amb l’objectiu d’enfortir i consolidar el sector, i un pla de xoc amb mesures extraordinàries per fer front als sobre costos assumits per les entitats durant la pandèmia de la Covid-19 i protegir els llocs de feina de les persones amb discapacitat intel·lectual.

Així mateix, sol·liciten incrementar els recursos dels Centres Especials de Treball per garantir els llocs de feina per a les persones amb especials dificultats i promoure un model de treball inclusiu que garanteixi la igualtat d’oportunitats. 

En aquest sentit, sostenen que cal eliminar l’actual sistema de copagament per evitar situacions d’empobriment i per fer-lo compatible amb el desenvolupament dels projectes de vida de les persones amb discapacitat.

Altres punts comprenen el desplegament del sistema d’educació inclusiu, la incorporació de la perspectiva de la discapacitat en l’atenció sanitària i que es garanteixi que les persones amb discapacitat puguin viure de forma independent.

Alhora, reclamen que es millori l'accés a la informació facilitant la comprensió i accessibilitat, i que "s'acceleri una reforma del codi civil català, per passar d’un model d’incapacitació jurídica a un model basat en els suports". "Esperem que no ens decebin, ens escoltin i comencem plegats i immediatament a construir polítiques públiques concertades amb el sector", ha reclamat el director de Dincat, Carles Campuzano, en un comunicat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article