Convocades mobilitzacions arreu d’Europa per aquest dissabte en defensa de la sanitat pública

Els professionals sanitaris denuncien que la pandèmia ha accelerat la crisi del seu sector


Col·lectius de sanitaris d'arreu d'Europa han convocat mobilitzacions en defensa de la sanitat pública per aquest dissabte 29 de maig. La jornada de protestes a escala europea es farà sota el lema “SOS internacional per a la salut: recursos per una atenció sanitària per a tothom”. A Catalunya, les plataformes La Capçalera i Marea Blanca de Catalunya han convocat mobilitzacions per respondre a la crida que van fer el passat abril col·lectius de treballadors francesos, belgues, holandesos i italians. Els professionals de tot Europa alerten que la pandèmia ha accelerat la crisi de la sanitat pública i ha mostrat les seves debilitats. 

Durant la roda de premsa de presentació de les mobilitzacions, tots els portaveus de plataformes dels diferents països europeus han exigit l'accés universal a la sanitat i, en particular, a les vacunes i medicaments per a la Covid-19. 

Els professionals han destacat que cap dels estats està completament preparat per afrontar una pandèmia i han denunciat que cap d'ells tenia prou material de protecció per garantir la seguretat dels professionals de la salut durant la primera onada. A més, han reclamat noves polítiques públiques i una reforma de tot el sistema públic de salut.

El portaveu de la plataforma Marea Blanca de Catalunya, Enric Feliu, ha lamentat la situació dels centres d'atenció primària a Catalunya. "La pandèmia ha demostrat la vulnerabilitat dels sistemes de salut, l'abandonament dels centres d'atenció primària i la precarietat dels treballadors", ha dit. "El problema és que la salut és un negoci i no un dret essencial", ha afegit. 

Les plataformes dels diferents països que han presentat les mobilitzacions (França, Regne Unit, Romania, Bèlgica, Itàlia i Espanya), han coincidit a criticar la precarització del sector els últims anys i han reivindicat la necessitat de més personal.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article