L’aFFaC acusa el Consorci d’Educació de Barcelona de “fracassar” amb els nous criteris de preinscripció

Les famílies denuncien que se les ha “enganyat”, perquè el nou sistema no els assegura cap preferència en l’escolarització


L'aFFaC ha acusat el Consorci d’Educació de Barcelona de “fracassar” amb els nous criteris de preinscripció i “d’enganyar” les famílies fent-los creure que el nou sistema els assegurava preferència en l’escolarització. Les famílies alerten que alumnes dels barris de Gràcia i Clot s’han quedat sense plaça en el seu institut de referència. 

“En principi, el Consorci havia fet creure a tota la comunitat educativa que l’alumnat de 6è tenia preferència d’escolarització en aquells instituts considerats de referència per a cada escola. Un cop resoltes les primeres assignacions, però, moltes famílies han constatat que aquest nou criteri no els atorgava cap preferència sobre l’alumnat d’altres centres adscrits”, alerta l’aFFaC en un comunicat. I denuncia que, per aquest motiu, molts alumnes han quedat fora del seu institut de referència.

“En alguns centres, a més, no només no s’ha garantit una plaça a l’institut de referència, sinó que tampoc s’ha reservat una plaça a cap dels altres centres adscrits”, afegeixen. Les famílies considerem que es tracta d’una cas “especialment greu”, si es té en compte que el Consorci d’Educació de Barcelona va implementar el nou criteri per garantir que totes les escoles d’educació primària de caràcter públic tinguessin un institut adscrit de referència amb el qual poder-se coordinar.

Els casos de Gràcia i Clot

I ho exempliquen amb els casos als barris de Gràcia i Clot. Per exemple, el de dos alumnes de l’Escola Patronal Domènech, l’Emma i el Martí de Gràcia, que s’han quedat sense plaça a l’institut de referència on anirà tot el seu grup de classe. “Les famílies de l’única línia de 6è que hi ha al centre van confiar en aquest nou sistema que el CEB va presentar com a garantia de continuïtat i van sol·licitar en primera opció una plaça al seu institut de referència, a l’Institut Vila de Gràcia. Per sorpresa, el CEB va resoldre les assignacions per sorteig donant prioritat a l’alumnat de centres amb adscripció, però sense tenir en compte el criteri de centre referent”, es queixen. 

Com a conseqüència, l’alumnat de l’Escola Patronat Domènech tenia les mateixes oportunitats d’obtenir una plaça al seu institut de referència que els alumnes de qualsevol altre centre adscrit no referent. I, el resultat, segons l’aFFaC, ha estat “deixar fora” aquests dos alumnes, mentre que la resta podran seguir junts a secundària.

En aquest sentit, les famílies destaquen la importància de “garantir als seus fills la garantia dels seus vincles segurs i la continuïtat amb el projecte educatiu” i han fet arribar una carta al Consorci per demanar que es faci prevaldre “la protecció de l’estabilitat emocional i els processos d’aprenentatge” de l’Emma i el Martí.

D’altra banda, al barri del Clot, “l’impacte d’aquesta mala planificació escolar és encara més greu”, segons les famílies. Alerten que a l’Escola Dovella hi ha, com a mínim, sis infants que no han tingut plaça a cap dels dos instituts adscrits, mentre que a l’Escola Miralletes hi ha deu alumnes sense plaça adscrita. En ambdós casos, els centres adscrits són l’Institut Caterina Albert, centre de referència de l’Escola Dovella, amb vuit centres més adscrits; i l’Institut Moisès Broggi, centre de referència de l’Escola Miralletes, amb cinc centres més adscrits.

Ara, les famílies afectades s’estan mobilitzant per reclamar que es respecti l’adscripció de centres, un dels pocs criteris que pot garantir l’assignació preferent d’una plaça pública de proximitat en un context de manca de places. El passat 11 de maig les famílies van fer arribar una carta al Consorci d’Educació per exigir una solució que, avisen, “encara no ha arribat”.

A l’aFFaC ja havien alertat en l’estudi anual sobre la preinscripció escolar que el Departament d’Educació estava fent “una planificació escolar que no es corresponia amb les necessitats d’escolarització previstes pel curs 2021-22 ni amb les ràtios establertes” en els protocols elaborats per la mateixa administració.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article