Dos de cada tres persones trasplantades de ronyó està immunitzada de la Covid-19 després de la vacuna

És el primer estudi publicat que analitza la resposta cel·lular davant el virus amb pacients vacunats amb Moderna


Un estudi publicat a la revista ‘American Journal of Trasplantation’ i liderat per investigadors del Clínic-IDIBAPS sosté que el 65% de les persones que s'han sotmès a un trasplantament de ronyó i vacunades amb la vacuna de Moderna davant de la SARS-CoV-2 estan immunitzades (ja sigui via anticossos o via resposta cel·lular).

L'estudi planteja que grau d'immunitat existeix després de la vacunació amb la vacuna de Moderna per fer front a la SARS-CoV-2 en els receptors de trasplantaments de ronyó. En l'estudi es van analitzar el comportament de 148 receptors de ronyó (133) o ronyó-pàncrees (15) per avaluar el nivell d'anticossos i de resposta cel·lular després de dues setmanes de rebre la segona dosi de la vacuna de Moderna.  

Després de la vacunació, els pacients sense exposició prèvia al virus que van desenvolupar resposta d'anticossos o cel·lular van ser finalment el 65,0%, dels quals el 29,9% van desenvolupar immunoglobulines (anticossos) i 35,0% positivitat al ELISPot ( resposta cel·lular a través de l'activació de limfòcits T capaços d'actuar davant de virus).

Els factors associats amb la manca de resposta a la vacuna van ser la diabetis i el tractament amb immunoglobulines antilinfocitarias durant l'últim any, un fàrmac que s'usa per prevenir o tractar el rebuig de l'òrgan. Els efectes secundaris van ser similars a la de la resta de població. Estudis ja publicats apuntaven que el percentatge de pacients que desenvolupaven anticossos contra la COVID-19 era inferior en els trasplantats que en la població general. Aquesta dada quadra amb l'experiència prèvia amb altres tipus de vacunes, per exemple com amb la de l'hepatitis B. No obstant això, no s'havia encara estudiat la immunitat cel·lular després de la vacuna contra la COVID-19, que és la novetat que representa aquest estudi i que ens indica que el 65,0% dels pacients trasplantats de ronyó presenten algun tipus d'immunitat, ja sigui amb anticossos o amb resposta cel·lular.

No obstant això, es desconeix encara i obre una nova línia d'investigació, per saber en quin grau d'intensitat podran afrontar el virus als pacients ja vacunats i que no tenen immunitat de tots dos o d'un dels dos tipus: ja sigui passant la malaltia més lleu o sense necessitat d'ingrés hospitalari.

El doctor David Cucchiari explica que "per lluitar contra al virus podem tenir els anticossos, que vindrien a ser la cavalleria, i la resposta cel·lular, que vindria a ser la infanteria. Aquest estudi ens suggereix que hi ha pacients que només es poden enfrontar a la batalla del virus amb una de les dues coses ". L'equip està treballant en l'aprofundiment de el coneixement en el tema i la interpretació i la significança de les troballes. A més s'ha posat com a objectiu treballar en una solució a aquesta resposta no òptima a la vacuna. 

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article