Baixen els preus i puja el número de contractes: la regulació de lloguers funciona a Catalunya

El Sindicat de Llogaters constata la diferència en l’evolució de preus als municipis on hi ha regulació amb aquells que no


Les dades oficials del mercat de lloguer del primer trimestre del 2021 a Catalunya, que s’han fet públiques aquest dilluns, són dades molt positives, segons explica el Sindicat de Llogateres. “Aquestes dades tornen a demostrar que la regulació dels lloguers aprovada al Parlament el passat mes de setembre funciona. En concret, podem comparar l’evolució de preus als municipis on hi ha regulació amb aquells que no en tenen”, assegura el sindicat.

D’una banda, es constata que la regulació fa caure els preus del lloguer. Si es comparen les dades es pot observar que el preu baixa un 4,8% interanual -és a dir, en comparació amb el primer trimestre de 2020- en els municipis amb regulació de preus, mentre que puja un 1,2% als municipis sense regulació. “Es consolida la tendència que ja s’observava en les dades sobre l’últim trimestre de 2020, quan es va estrenar la regulació de preus. Aquestes diferències tan clares en l’evolució dels preus no es poden explicar per la pandèmia”, asseguren a l’entitat en un comunicat.

D’una altra banda, es desmunta la teoria que la regulació fa baixar l’oferta de lloguer. El nombre de contractes augmenta en les zones regulades. Concretament, s’han signat 33.211 contractes en zones regulades, un 11,0% més de contractes que el quart trimestre de 2020. És un ritme de creixement gairebé al mateix nivell que el 12,7% de les zones no regulades.

De fet, les dades interanuals, assenyalen que fins i tot el nombre de contractes augmenta més en els municipis amb regulació: un augment d’un 20,1% davant d’un augment del 18,7%. “En qualsevol cas, contràriament al que va repetir una vegada i una altra la patronal immobiliària, l’oferta no ha baixat”, s’exclama el sindicat.

Així, el sindicat considera que, “una vegada més, queden en evidència tots els sectors empresarials, polítics i mediàtics que van intentar bloquejar la regulació de preus amb previsions apocalíptiques sobre els seus efectes”. I reiteren que “ha tornat a quedar clar que la regulació dels lloguers és una mesura eficient que protegeix les llogateres a través d’evitar les pujades de preu i promoure baixades. En definitiva, és una mesura que fa front a la crisi habitacional i  millora la vida de la gent”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article