La Taula del Tercer Sector constata el “fracàs” en l’aplicació de l’Ingrés Mínim Vital, amb un 84% de denegacions

Hi ha 46.400 beneficiaris, un grau de cobertura “ínfim” segons l’organització


La Taula del Tercer Sector ha constatat el “fracàs” de l'aplicació de l'Ingrés Mínim Vital. Segons dades de l'organització en base a les que publica el Ministeri d'Inclusió, a Catalunya s'han tramitat 118.730 expedients en el primer any d'aquest ajut, de les quals se n'han resolt gairebé el 80%. 

De les resoltes, s'han aprovat el 15,6% (16.972) i se n'han denegat el 84,4% (91.585). En total, hi ha 46.410 beneficiaris de l'Ingrés Mínim Vital a Catalunya, el 46,4% dels quals són menors i el 55,9% dones. La quantia mitjana mensual és de 430 euros. Per a la Taula del Tercer Sector, el grau de cobertura és “ínfim” si es té en compte que hi ha 944.00 persones en situació de pobresa severa a Catalunya.

“La prestació no és eficaç i no està arribant a moltes de les persones que estan en situació de pobresa severa”, ha afirmat la Taula. Per això, ha reclamat posar fi a les baralles polítiques i que es faci efectiu l'acord entre el PSOE i Podem per desencallar la tramitació del projecte de llei al Congrés. Això hauria de permetre introduir millores en l'ajut i acabar amb el coll d'ampolla burocràtic. Entre d'altres, ha recordat que encara no s'han aprovat els reglaments de desplegament i estan encara pendents de concretar-se molts aspectes.

Entre els problemes estructurals, l'organització ha situat un mal disseny normatiu per l'excés de requisits “impossibles de complir”, que estan deixant fora gent en situació de pobresa. També ha apuntat a la desconfiança gran de l'Estat vers les comunitats, un excés de lentitud en la resolució dels expedients, l'exclusió del dret a molts col·lectius en situació de pobresa absoluta com les persones sense llar o els joves i una “manca de col·laboració” entre Estat i Generalitat.

Per això, la Taula ha proposat reduir la burocràcia, disminuir els requisits i modificar-ne uns altres. Entre aquests, augmentar el llindar de pobresa fins al 60% de la mediana d'ingressos a cada territori en comptes d'utilitzar l'indicador estatal. Ha demanat també un bon encaix de l'Ingrés Mínim Vital amb la Renda Garantida de Ciutadania, que s'adaptin els requisits de les rendes mínimes autonòmiques als de l'Ingrés Mínim Vital, ampliar l'accés a persones que superen el llindar de pobresa severa però es troben en situació d'emergència social i aplicar la doctrina del Comitè Europeu de Drets Socials sobre la Carta Social Europea.

Aquesta implica pujar el llindar al 50% de la mediana d'ingressos, baixat l'edat dels 23 als 18 anys i preveure una prestació de subsistència per als menors de 23 i reconèixer una ajuda social bàsica a les persones migrades sense permís de residencia.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article