L’Hospital del Mar posa en marxa una unitat per tractar la patologia neuro-oftalmològica

Es calcula que la nova unitat atendrà als 1.500 pacients que cada any arriben al centre hospitalari


L’Hospital del Mar ha posat en marxa una de les primeres Unitats de Neuro-Oftalmologia hospitalària de l’Estat. Aquesta nova unitat, liderada per professionals dels serveis de Neurologia i d’Oftalmologia, permetrà oferir un millor diagnòstic, tractament i seguiment als pacients pediàtrics i adults amb patologies neurològiques que afecten la visió.

La seva creació respon a la necessitat “d’oferir una combinació multidisciplinària de tècniques diagnòstiques i tractament a un pacient amb patologia neuro-oftalmològica, amb criteris de màxima qualitat assistencial i eficiència”, explica el doctor Miguel Ángel Rubio, metge adjunt del Servei de Neurologia i un dels coordinadors de la unitat. Per aconseguir-ho, neuròlegs i oftalmòlegs visitaran de forma conjunta els pacients, amb suport d’altres especialistes en cas de ser necessari.

Gràcies a la seva creació, els pacients amb símptomes compatibles amb patologies neuro-olftalmològiques podran accedir a una consulta multidisciplinària especialitzada i evitaran haver de visitar als dos especialistes per separat, amb els beneficis d’un pla de diagnòstic i de maneig coordinat ja des de la visita inicial.

Les visites es realitzaran a l’Hospital del Mar, però algunes de les proves diagnòstiques es realitzaran a l’Hospital de l’Esperança, on se situa el gruix de l’activitat del Servei d’Oftalmologia.

Diversos tipus de patologies

Els especialistes de la unitat tractaran un ampli ventall de patologies, des de greus i relacionades amb malalties rares, com la miastènia gravis, a la qual, el sistema immunitari afecta els músculs i causa feblesa, i miopaties hereditàries, pèrdua de to muscular d’origen genètic, o, fins i tot afectacions a la visió causades per tumors cerebrals, a altres relativament més habituals, com és el cas de l’estrabisme. La seva prevalença varia des dels 2,3-10,3 casos per cada 100.000 habitants i els 0,36 casos per cada 100.000 habitants de la neuropatia òptica isquèmica i la neuropatia òptica arterítica, als 20 casos per cada 100.000 habitants en la miastènia gravis, fins a l’estrabisme, amb una incidència de 54,2 casos per cada 100.000 habitants.

Els principals motius de consulta dels pacients són visió doble, pèrdua d’agudesa visual, pupil·les asimètriques o caiguda de la parpella. Com explica la Dra. Marta Saint-Gerons, metgessa adjunta del Servei d’Oftalmologia i una de les coordinadores de la unitat, “l’objectiu principal és atendre tots els pacients amb aquest tipus de patologia que es generen a la nostra àrea d’influència des d’un punt de vista multidisciplinari, agilitzant l’organització de l’atenció primària amb l’hospitalària, millorant els circuits diagnòstics i terapèutics per millorar la qualitat assistencial, i donant una visió holística a un conjunt de malalts que, d’altra manera, tindrien un abordatge complex”.

Es calcula que la Unitat de Neuro-Oftalmologia atendrà als 1.500 pacients que cada any arriben a l’Hospital del Mar amb aquest tipus de patologies. Es beneficiaran d’una programació de visites més àgil i ràpida, una reducció en el temps entre el diagnòstic i el tractament (sigui quirúrgic o no), i un seguiment més uniforme.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article