Desenes d’estudiants protesten a la UdG en contra del requisit de la tercera llengua per obtenir el títol

Els impulsors de la convocatòria asseguren que no figura als plans d’estudis mentre la universitat ho nega


Desenes d'estudiants de diversos graus han participat aquest dijous en una protesta a la Universitat de Girona (UdG) en contra del requisit que fixa el domini d'una tercera llengua per obtenir el títol. Els participants han lliurat instàncies davant del rectorat per denunciar la situació, que els impulsors calculen que afectaria uns 2.000 estudiants.

Segons un dels representants del moviment sorgit de les aules de Dret, Jonathan Muela, aquest requisit no consta als plans d'estudi de la majoria de graus de la UdG però la universitat ho nega. El vicerector de Qualitat i Transparència, Pepus Daunis, assegura que la obligació de tenir el B2 està inclosa a les memòries dels graus on s'aplica.

L'arrel del problema rau en el requisit d'acreditar el domini d'una tercera llengua en acabar el grau. En concret, el que seria l'equivalent al B2. Segons el vicerector Pepus Daunis aquesta obligatorietat es va acordar al Parlament i per Consell de Govern de la UdG i s'aplica en diversos graus, entre ells a les facultats de Dret i Turisme. A la resta, s'aplicarà el curs que ve. També afirma que el requisit està inclòs a la memòria dels graus i que, per tant, els estudiants han estat informats "des del principi" de la necessitat d'acreditar el nivell en acabar per tal d'aconseguir la titulació.

El representant del moviment sorgit a les aules de Dret, Jonathan Muela, en canvi, nega la major. Afirma que, no només no es contempla als plans d'estudis –a excepció de la carrera de Disseny i Desenvolupament de Videojocs- i que, a més, no s'ha publicat ni al BOE i al DOGC. "Entenem que no té empara legal", assegura. Muela assegura que han mantingut diverses trobades amb membres del rectorat de la universitat i que el síndic de la UdG, Joan Manuel del Pozo, els ha donat la raó.

De fet, afirma que la Universitat de Girona és la única que no aplica una moratòria en aquest sentit. També diu que va passar el mateix a la Universitat de Santiago de Compostela i que el Tribunal Superior de Justícia va donar la raó als estudiants.

Muela calcula que la situació pot afectar entre 2.000 i 3.000 estudiants i diu que el propi rector els ha reconegut que la universitat no ha posat "les facilitats" per permetre que els estudiants obtinguin el nivell. "La gent que pot i té el títol no és perquè hi hagi fet estudiant el grau sinó perquè ha tingut recursos abans, amb la repercussió que això provoca que companya de la UB o l'Autònoma s'estiguin graduant sense això", remarca.

A més, assegura que s'han trobat amb un cas en què, tot i haver completat els crèdits, no se li expedeix el títol però, en canvi, se li pretén cobrar un recàrrec si es vol matricular en una altra carrera perquè es considera que és la segona.

"Ho analitzarem"

Daunis, en canvi, nega que l'afectació tingui aquestes dimensions i diu que, en relació al curs passat, es van resoldre tots els casos que els van arribar. "Ara ens trobem amb aquesta demanda i el que farem serà analitzar-la per donar-ho resposta, sempre en el marc de la legalitat contemplat", assegura.

En aquest sentit, diu que fomentaran "encara més" les mesures per facilitar l'acreditació. Entre elles, poder-ho convalidar si es fan assignatures en altres llengües, si es fan estades a l'estranger o pràctiques. Fins i tot, es plantegen abaratir els preus que imparteix el Servei d'Idiomes per fer-los més assequibles.

L'Èric Guzmán, un dels afectats

Un dels estudiants que s'ha trobat amb aquesta problemàtica és l'Èric Guzmán. Va començar la carrera de Dret el 2016 i l'any passat va acabar els 240 crèdits del grau. El problema, però, és que no té el requisit de la tercera llengua i, per tant, la Universitat de Girona no li expedeix el títol. "He perdut un any, perquè no he pogut començar el màster que volia fer", assenyala.

El cas de l'Èric és un dels més recurrents. I és que la gran majoria d'estudiants del grau en Dret necessiten el màster de l'advocacia per poder exercir professionalment, però no el poden començar si no tenen expedit el títol. Diu l'Èric que ara està fent classes i preparant-se per poder satisfer un requisit que, assegura, ningú l'hi ha dit oficialment que necessita i que va assabentar-se'n a segon de carrera "casualment".

A més, també es queixa de la "discriminació" que va patir amb alguns companys que ha tingut al grau. L'Èric explica que els repetidors amb els que va coincidir quan va començar no han hagut de complir amb el requisit de la tercera llengua pel sol fet d'haver començat un any abans. "Els dos estudiem el mateix i a un se li demana un requisit i a l'altre no", denuncia. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article