Una vuitantena de persones sense llar es vacunen al centre obert d’Arrels

La fundació celebra que els vacunats tinguin ara “una preocupació menys”


El centre obert d'Arrels Fundació, ubicat al Raval de Barcelona, s'ha convertit aquest dijous en un punt de vacunació per una vuitantena de persones sense llar. Arran de l'inici de la vacunació d'aquest col·lectiu especialment vulnerable, el centre s'ha reconvertit per unes hores en un espai de salut per apropar el vaccí a les persones sense sostre. 

L'acció, impulsada des del Departament de Salut, la gestiona el CAP Drassanes i se'ls administra Janssen, monodosi i considerada la més adequada per a la situació de les persones sense llar. El director d'Arrels, Ferran Busquets, ha celebrat la iniciativa, ja que els vacunats ara “tenen una preocupació menys” tenint en compte la vida “tan dura” que pateixen les persones que viuen al carrer.

Busquets ha explicat que tenien una llista amb una vuitantena de persones apuntades i a mig matí prop de la meitat ja s'havien vacunat. L'acció preveu arribar a persones que viuen a la intempèrie o que tenen una situació habitacional molt inestable, independentment de l'edat o si la persona té una situació administrativa regularitzada.

Entre els vacunats hi ha persones que dormen al ras, que viuen en habitacions precàries o fins i tot algunes que actualment estan allotjades en pisos facilitats per Arrels. Aquest darrer cas és el del Giorgio, un home de 50 anys nascut a Itàlia. Actualment viu en un pis proporcionat per la fundació i hi col·labora diàriament mentre busca feina, però anteriorment havia viscut al carrer.

“Tenir un lloc on pots dutxar-te, descansar...és diferent, més segur i net; al carrer no saps on vas a parar i per això és molt important que estiguin tots vacunats”, ha explicat després de rebre el vaccí. “És una sensació estranya”, ha admès sobre el fet de vacunar-se, ja que és una cosa que no només es fa per un mateix, sinó també per als altres. Ara, ha confessat, estarà “més tranquil” quan es trobi amb companys.

Un cas similar és el del Camilo, un home argentí de 53 anys. Ell, com el Giorgio, també viu ara en un pis d'Arrels. Assegura que s'ha vacunat perquè ho veu necessari i diu que no tenia cap por. Reconeix que per a companys que viuen al carrer, apropar la vacunació és una bona opció. “Els que viuen al carrer estan més exposats per problemes d'higiene o físics”, ha dit. Per això, ha destacat que és “important i millor” vacunar-se al centre obert que haver d'anar a l'ambulatori.

De fet, Ferran Busquets ha explicat que darrere de la iniciativa de Salut també hi ha la idea d'apropar les persones sense llar al sistema de salut. “És molt important, perquè són persones amb patologies greus, algunes d'elles, i són gent que viu 20 anys menys (de mitjana) que la resta de la població, per tant la salut és molt important”, ha subratllat, valorant l'exercici fet per Salut “d'èxit”.

La vacunació de les persones sense llar, tanmateix, no s'acaba aquest dijous. A Barcelona, hi ha més d'un miler de persones que dormen al ras i a la llista apuntades tot just rondaven la vuitantena.

Busquets ha afirmat que si hi ha possibilitats es repetirà un altre dia i a més aquest divendres també està previst que Salut vacuni a més persones sense llar en un Hospital de Campanya de la parròquia de Santa Anna. A banda, ha dit que l'Ajuntament de Barcelona té previst activar algun servei la setmana vinent.En qualsevol cas, el director d'Arrels ha remarcat que el que cal és habilitar “molts espais i moltes opcions” perquè la gent es vulgui vacunar.

Sobre el fet que la vacuna administrada sigui la de Janssen, ha apuntat que és un encert pel fet que és monodosi. “Així no cal que les persones es preocupin per la segona perquè ja tenen prou feina a sobreviure la duresa que es el carrer”, ha conclòs.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article