El Govern aprovarà en les properes setmanes una rebaixa del 40% dels preus dels màsters

Geis critica rebre una notificació del TSJC “en menys de cinc dies” des que era al càrrec


El Govern aprovarà en les properes setmanes una rebaixa del 40% dels preus dels màsters. Ho ha anunciat la consellera d'Universitats i Recerca, Gemma Geis, en declaracions a Catalunya Ràdio, després que s'hagi aprovat pel Consell Interuniversitari (CIC). Geis ha destacat que això suposarà una primera fase en l'equiparació dels preus de màsters i graus.

La mesura tindrà un impacte de 9,3 milions d’euros que assumirà la Generalitat i no les universitats. D'altra banda, ha criticat la decisió del TSJC sobre la llengua dels enunciats de la selectivitat i ha considerat que "no és gaire normal" que la consellera "en menys de cinc dies ja tingui una notificació del TSJC". A més, ha dit que es treballa per la màxima presencialitat possible el proper curs.

Geis ha afirmat que aquesta rebaixa en els preus del màster tindrà "un impacte molt gran" en les matrícules, facilitant l'accés dels universitaris. Tot i això, ha reconegut que es pot avançar encara més. La rebaixa permetrà equiparar els màsters als graus de coeficient C.

En clau econòmica, ha reiterat el compromís de treballar per incrementar el pressupost d'Universitats i ha recordat que així està marcat a l'acord de Govern. També ha assegurat tenir els "deures" de treballar en altres temes com la demanda dels estudiants perquè les pràctiques siguin remunerades o la millora de les condicions dels professors i investigadors.

Geis ha mostrat també els seus recels cap a la nova llei d'universitats que prepara el govern espanyol. Aquests recels sorgeixen per si queden afectades tant les competències de Catalunya com l'autonomia universitària.

Normalitat a les PAU

D'altra banda, ha fet un balanç de normalitat en l'arrencada de les PAU, tot i la polèmica per la decisió del TSJC d'obligar a entregar els enunciats en català, castellà i aranès. La consellera ha assegurat no tenir dades concretes sobre quantes persones van demanar els exàmens en castellà –altres anys se situen al voltant del 5%- i ha explicat que el balanç es farà quan acabi el procés.

Sí ha reiterat les crítiques cap a la decisió del TSJC, recordant que els estudiant ja tenien aquest dret garantit. Ha afegit que les instruccions eren les mateixes que altres anys, quan no s'havien presentat cap recurs, i ha vist "un punt de mala fe" amb el moment en que es van notificar les mesures, tenint en compte que les instruccions es coneixien des del 13 d'abril.

Geis ha afirmat que l'objectiu ha estat que els estudiants poguessin fer la selectivitat amb la "màxima normalitat" però mantenint el model. Ha afegit que això no implica desobeir "absolutament res" i ha recordat que el català és, per norma, la llengua de les universitats catalanes.

La consellera s'ha dirigit als jutges per preguntar-los si és possible fer els exàmens d'accés a la judicatura en català a Catalunya. "Em sembla que no", ha respost.

Treballant per la presencialitat

Per últim, ha explicat que es va reunir amb el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, i que s'està treballant perquè els universitaris puguin començar el curs amb la màxima presencialitat. Ha afegit que encara no es pot concretar res però que la voluntat és la "màxima presencialitat".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article