Una de cada sis persones grans pateix maltractaments, la majoria d’elles, dones

Una vuitantena d’entitats s’uneixen per visibilitzar i sensibilitzar contra la violència en la vellesa


Són xifres esgarrifoses. Segons l’Organització Mundial de la Salut, una de cada sis persones grans pateixen maltractaments. De totes elles, però, només s’atreveix a denunciar els fets una de cada 24. Però també hi ha una qüestió de gènere que s’evidencia en aquesta violència. Segons l’estudi dels casos de maltractament de la Diputació de Barcelona, que ha comptabilitzat 360 casos durant el 2020, en el 78,3% dels casos van ser dones les víctimes.

Aquest dimarts, Dia Mundial de Presa de Consciència de l'Abús i els Maltractaments a les Persones Grans, una vuitantena d'entitats i institucions catalanes han decidit unir-se per intentar posar sobre la taula l'existència d'aquest tipus de violència, ja que habitualment resta invisibilitzada davant la societat i per això han creat el moviment 'El bon tracte ens fa grans', que té com a objectius generar accions conjuntes i coordinades per prevenir els maltractaments, sensibilitzar, visibilitzar i prendre consciència social sobre el fenomen dels maltractaments a les persones grans, així com reivindicar la justícia ràpida i eficaç per a les persones grans maltractades, entre d'altres.

Segons un informe de l'OMS, publicat el 2018, la que es pateix en la vellesa és una de les formes de violència més oculta, la més silenciada, la menys estudiada i, per tant, la més desconeguda, detectada i tractada. L'OMS assegura que els maltractaments a les persones grans són una “violació dels drets humans” i una causa important de lesions, malalties, aïllament i desesperació.

En aquest sentit, segons les organitzacions signants, —entre les quals hi ha Provea, Amics de la Gent Gran, Fundació Pasqual Maragall, el TSCAT, i institucions com la Diputació de Barcelona, entre d'altres —, s'ha d'assenyalar com a causa de la violència l'edatisme, la discriminació envers les persones per ser grans. Per posar sobre la taula la problemàtica i les possibles solucions, aquest dimarts mateix es celebra una jornada, que acollirà ponències i propostes de diferents grups de treball, i també comptarà amb la participació de periodistes com Jordi Évole o Gemma Nierga, i amb actors com Josep Maria Pou o Jordi Díaz, que llegiran relats de situacions reals de maltractament.

360 casos a la demarcació de Barcelona

A la demarcació de Barcelona, assenyala la Diputació, durant l'any 2020 es van detectar 360 casos de maltractament en la gent gran, recollits gràcies a un Grup de Treball constituït per fer front a la violència en la vellesa. El 78,3% dels casos atesos van ser dones, amb una mitjana d'edat de 81,2 anys. Per això, segons apunta la Diputació de Barcelona, es pot assenyalar que hi ha feminització dels maltractaments en el col·lectiu de la gent gran.

D'altra banda, l'ens també destaca que el tipus de maltractament que més es registra és el psicològic, en un 35,9% dels casos. El segueixen maltractaments econòmics (24,9%), la negligència (14%) i el maltractament físic (12,8%). D'altra banda, el 83,1% de les persones grans maltractades comparteixen habitatge, en un 49,5% viuen amb el fill o la filla i en un 25,6% amb la parella. El 7,5% de les persones grans maltractades no rep cap ingrés.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article