Entitats socials exigeixen al Govern una “intervenció immediata” per acabar amb els talls de llum arreu del territori

Els barris afectats demanen “prevenció” perquè no es repeteixin els problemes de subministrament del darrer hivern


Entitats socials han exigit aquest dimecres al Govern una “intervenció immediata” per acabar amb els talls de llum arreu del territori. Creuen que la posada en marxa del nou Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural pot ser una “oportunitat” per fer les coses d'una forma diferent, ja que fins ara “s'ha donat l'esquena” als barris afectats.

En aquest sentit, reclamen la creació d'una taula de treball amb tots els actors afectats, en la qual s'articulin una sèrie d'accions estructurals per millorar la xarxa de distribució. Així mateix, els barris afectats volen que s'actuï amb “prevenció” perquè no es repeteixin els problemes de subministrament del darrer hivern.

Aquest dimecres han realitzat una acció conjunta per denunciar la seva situació i exigir solucions, no només a Catalunya sinó també en altres ciutats de l'estat espanyol com Almeria o Granada. En el cas de Barcelona, han fet arribar una carta formal a la consellera Teresa Jordà, en la qual li demanen que constitueixi un grup de treball on puguin participar les mateixes persones afectades per solucionar la problemàtica.

Així, representants de l'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE), de la Xarxa per la Sobirania Energètica (Xse), i de dos dels barris afectats (Torre Baró, a Barcelona; i Sant Roc, a Badalona), han aprofitat la formació del nou Govern per reclamar que es tractin els talls de llum de forma transparent i que es debatin les possibles solucions i la seva calendarització.

La portaveu de l'APE, Maria Campuzano, ha insistit que s'ha d'abordar el tema amb “valentia” i que no s'ajorni per més endavant. De fet, ha recordat que malgrat la primavera i l'estiu són dues èpoques on baixen els problemes de subministrament, cal estar preparats per l'hivern, ja que els veïns continuen patint “molta angoixa”.

Per exemple, ha explicat que el passat dissabte es va comptabilitzar un tall de més de tres hores al barri de la Font de la Polvora de Girona. “S'han de prendre accions estructurals per millorar la xarxa de distribució”, ha dit, afegint que pròximament enviaran un seguit de reclamacions al Síndic de Greuges perquè investigui els talls massius. Campuzano també ha carregat contra Endesa, exigint que “compleixi les seves obligacions”.

En aquesta mateixa línia s'ha pronunciat la portaveu de la Xse, Mònica Guiteras, que ha apuntat que és possible recuperar les xarxes de distribució i que cal combatre “la opacitat” a Catalunya i a l'Estat espanyol. De fet, ha lamentat que la ciutadania parteix d'una manca d'informació pel que fa al funcionament de la distribució i que ha de ser la Generalitat, l'òrgan que supervisi les xarxes, modifiqui els plans d'inversió i, si cal, sancioni.

Guiteras ha lamentat que els barris més “vulnerabilitzats” són els que més pateixen i que les “desigualtats” no es denoten igual per tothom. “Endesa diu que soluciona la situació, però en realitat aplica accions puntuals i reactives”, ha subratllat.

Carles Sagués, portaveu de la Plataforma Som Sant Roc - Som Badalona, ha lamentat que en el seu cas han patit talls de llum “constants” durant l'hivern i que des del consistori s'ha buscat l'enfrontament i s'ha culpabilitzat als ciutadans més pobres. “La pobresa fa que hi hagi centenars de persones que no poden accedir als subministraments bàsics”, ha recordat, però en aquest cas considera que el problema principal era el mal estat de la xarxa.

Finalment, el portaveu de l'Associació de Veïns i Veïnes de Torre Baró, José Martínez, ha afirmat que els “angoixa que arribi la tardor” i no estigui tot arreglat. “Al nostre barri la xarxa és precària, fan el mínim i no acaben de solucionar la problemàtica” ha afegit.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article