L’Agència Europea dels Drets Fonamentals alerta de la tendència racista de la policia espanyola a aturar els gitanos

L’organisme reclama a Espanya i la resta d’estats de la UE que criminalitzin “clarament” el discurs d’odi i el racisme


Les persones d'ètnia gitana són aturades per la policia amb més freqüència que la població general a Espanya. Així ho revela l'últim informe publicat per l'Agència Europea dels Drets Fonamentals (FRA, per les seves sigles en anglès). En una entrevista amb l'ACN, la portaveu del FRA, Nicole Romain, alerta de la tendència racista de la policia espanyola a aturar els gitanos pel carrer. L'organisme reclama a Espanya i els estats membres de la UE que criminalitzin "clarament" el discurs d'odi i el racisme.

El FRA també veu com una assignatura pendent per a la UE el respecte dels drets humans a les fronteres. Constata que hi ha persones que continuen morint al mar, que hi ha devolucions en calent i amuntegament als centres de recepció. Pel que fa a la situació a Ceuta, Romain diu que el FRA és "conscient" del que està passant actualment. "És clar que cal respectar la legislació internacional en matèria de drets humans i en matèria de migracions, a més de protegir els drets fonamentals d'aquests migrants", afirma.

El FRA assenyala que entre el 2015 i el 2019 els europeus consideraven la immigració com el principal repte de la UE. En canvi, amb la pandèmia ho ha deixat de ser, si bé continua sent un afer important. L'informe assegura que durant el 2020 han continuat les denúncies per retorns il·legals.

Racisme

Romain subratlla que tots els estats membre de la Unió Europea haurien d'implementar el pla d'acció presentat ara per la UE i també transposar plenament la decisió marc sobre el racisme i la xenofòbia, que clarament estipulava criminalitzar els delictes i els discursos d'odi racistes.

L'informe del FRA admet que la mort de George Floyd als Estats Units ha desencadenat una major crítica sobre el racisme entre la policia

Impacte Covid-19

Com ja havia avançat fa mesos, el FRA constata que la covid-19 ha tingut "un impacte profund" en els drets fonamentals dels europeus. L'informe publicat recalca que la pandèmia ha alimentat la "discriminació, els crims i discursos de l'odi cap a les minories, especialment contra les persones migrants i els gitanos". En aquest sentit, l'agència reclama als governs europeus que redoblin esforços per lluitar contra el racisme amb plans concrets, penalitzar els crims d'odi i acabar amb la tendència de la policia a detenir persones negres, asiàtiques i d'ètnia gitana.

Drets dels nens

El FRA també destaca el patiment dels nens durant l'any de la pandèmia, particularment dels entorns més pobres. Alerta que l'abús infantil s'ha incrementat en aquest últim any i demana a la UE que engegui iniciatives per protegir els menors.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article