El TSJC suspèn la publicació del primer conveni català d’atenció a la gent gran arran de la impugnació de l’ACAD

L’ACRA, La Unió, CAPSS, CCOO i la UGT critiquen que la demanda no permet aplicar l’increment salarial acordat


El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha demanat a la Generalitat que suspengui la publicació al Diari Oficial del primer conveni català d'atenció a la gent gran. El tribunal ha estimat així la petició de cautelars de l'Associació de Centres d'Atenció a la Dependència de Catalunya (ACAD), qui va impugnar el conveni per desacords en la representativitat de les associacions signants i la manca d'informe favorable de la comissió paritària estatal.

L'ACAD defensa que si el conveni es publiqués, l'increment salarial que inclou —de fins a un 12% fins el 2023— provocaria falses expectatives als treballadors i un greu perjudici a les empreses afectades, ja que en cas de guanyar la demanada aquest increment no seria aplicable.

Per això, l’organització sol·licita que s'anul·li tot el procés negociador per calcular la representativitat de les associacions. En cas que això no prosperi, demana que es declari el conveni com a “pacte d'eficàcia limitada als associats de les associacions empresarials signants del mateix”.

El tribunal considera que es donen els supòsits per acceptar les cautelars, davant del “perill de perjudicis pel transcurs del temps fins a la resolució e la demanda” ja que la publicació del conveni comportaria que els increments salarials serien efectius però s'haurien de retornar en cas que s'estimés la demanda. Aquesta suspensió estarà vigent fins que es dicti sentència per la demanda interposada per l'ACAD.

Respecte a la decisió judicial però crítics amb els demandants

El conveni el van signar l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), el Consorci Associació Patronal Sanitària i Social (CAPSS), La Unió, CCOO i UGT. Aquestes organitzacions han expressat el seu respecte per la decisió judicial però han lamentat la demanda interposada perquè està provocant que els treballadors del sector “no puguin gaudir de l'esperat increment de salaris”, a falta del judici previst al setembre i al dictamen de la corresponent sentència.

Han lamentat també el posicionament públic d'altres organitzacions empresarials sobre el conveni, ja que consideren que no contribueix a la millora del sector d'atenció a la gent gran amb dependència. Han apuntat que les entitats signants tenen l'aval del 90% del sector i per això han defensat el conveni.

El conveni estableix un augment salarial del 12% fins el 2023 en els centres amb almenys un 60% de facturació pública i sempre que la Generalitat apugi les tarifes un 10%.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article