El SAIF de Barcelona va atendre un 46% més de joves i un 91% més de famílies durant el 2020

L’ajuntament reforça el servei amb més hores d’atenció i habilita un nou punt a l’Eixample


El Servei per Adolescents i Famílies (SAIF) de Barcelona va atendre un 46% més de joves i un 91% més de famílies durant el 2020 en relació amb l'any anterior. La situació generada per la pandèmia va afectar especialment al col·lectiu, així, més de 4.700 joves van ser atesos als punts 'Aquí t'escoltem'.

De la mateixa manera, el Centre per a Famílies amb Adolescents va atendre a 1.100 persones. Per aquest motiu, el govern municipal ha optat per reforçar el servei i ha augmentat un 29% el pressupost del mateix, incrementant les hores d'atenció individual i grupal dels seus professionals, i habilitant un nou punt a l'Eixample. El SAIF és un servei municipal gratuït que té com a finalitat oferir un acompanyament als adolescents i a les seves famílies des d'una mirada positiva, incorporant la perspectiva de l'educació emocional amb l'objectiu d'afavorir la millora del seu benestar emocional i l'adquisició d'autonomia.

Amb l’obertura del nou punt a l'edifici Transformadors del districte de l’Eixample, la ciutat ja suma un total de 10 espais, un per districte. Aquests punts són espais d'atenció individual i confidencial destintats a donar suport als adolescents - preferentment d'entre 12 i 20 anys - en moments de desorientació, dubte o patiment.

Paral·lelament, el servei 'Aquí t’escoltem' incrementarà més del doble les hores d'atenció individual, passant de 72 a 160, i sumarà un matí d'atenció psicològica setmanal a cadascun dels districtes a part de les dues tardes ja existents. Per tant, es crearà l'atenció individual educativa amb 5 hores setmanals i augmentarà fins a 11 hores setmanals l'atenció psicològica. El o la jove podrà decidir en quin format vol rebre-la, presencial o virtual.

Com a novetat, es crearà un catàleg d'activitats grupals per promoure l'equilibri i el benestar emocional. El seu contingut es definirà a partir de les necessitats, dificultats o preocupacions que els i les adolescents manifestin. A més, s'organitzarà, com a mínim, una activitat trimestral fora de l'equipament on s'ubica el servei; i s'incrementarà la presència del servei als instituts d'educació secundària o altres centres i entitats en horari escolar.

Més hores d’assessorament familiar

El Centre per a Famílies amb Adolescents s'adreça a les persones que exerceixen el rol parental amb nois i noies de 12 a 20 anys. S'ofereix informació, formació i orientació per afavorir l'autoconeixement i revisió de la funció parental, acompanyant en l’exercici empàtic sobre l'etapa adolescent, i promocionant experiències amb altres iguals per convertir la diversitat i el conflicte una oportunitat d'aprenentatge.

El reforç del servei es contempla amb un increment d'hores d'atenció setmanals, que passarà de 34 a 49, i ajustarà el format de les sessions a les necessitats individuals, familiars o del context. De la mateixa manera, es realitzaran tres activitats grupals anuals dirigides a pares, mares, fills i filles – d'11 a 14 anys- per promocionar eines i recursos que orientin l'acompanyament de l'etapa adolescent i l'exercici de la funció parental en aquest moment vital. En aquesta línia, es durà a terme una jornada matinal en cap de setmana per a les famílies amb adolescents.

Professionals més formats

Una altra de les novetats en aquest àmbit és la creació de l'Espai Pròpolis, pensat per afavorir la trobada, la reflexió i la formació dels professionals que treballen amb adolescents. A través de jornades de formació, espais de trobada, diàlegs trimestrals i activitats, es persegueix incorporar la perspectiva de l'educació emocional en la funció i funcionament dels equipaments juvenils.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article