Protesta davant el CIE de la Zona Franca per denunciar les dificultats per visitar als interns

Diversos col·lectius critiquen que la pandèmia ha fet augmentar “l’opacitat i per tant l’arbitrarietat”


Més de 200 persones s'han concentrat aquest dissabte davant el Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona per denunciar la seva “opacitat” des que el centre va reobrir l'octubre passat. “En aquest CIE no ens deixen visitar els interns, no sabem què dimonis està passant aquí dins, si hi hi està havent una vaga de fam o una situació de maltractament”, ha lamentat Mercè Duch, de Tanquem els CIE.

La convocatòria s'ha fet coincidint amb el Dia internacional contra els CIE, on s'ha llegit un manifest que té 144 adhesions col·lectives i 400 personals i que denuncia que al centre “augmenta l'opacitat i per tant l'arbitrarietat” i exigeix el tancament de tots els CIE.

“Sobren raons per tancar el CIE i revertir la violència institucional”, ha denunciat Duch, que considera que enguany hi ha “una molt greu involució dels drets dins la política migratòria”. “No podem permetre una opacitat tant gran”, ha exclamat.

Aziz Faye, portaveu del Sindicat Manter de Barcelona, considera “vergonyós” que els europeus puguin viatjar lliurement i els africans acabin als CIE. Ha afegit que “moltes persones han perdut la vida en aquests centres per la negligència dels directors, els policies i en definitiva de l'Estat”.

Des del 2013 la Fundació Migra Studium havia fet visites al CIE de la Zona Franca. Des que el centre va reprendre la seva activitat ara fa nou mesos encara no han pogut tornar a entrar, segons ha lamentat l'advocat Josetxo Ordóñez, “per una manca de resposta dels jutjats de control del CIE”.

En els sis mesos que el CIE ha estat obert el 2020 s'han presentat sis denúncies per maltractaments o tortura per part d'agents de la policia. Ha dit que és “imprescindible” que es deixi treballar a les entitats de drets humans i que es faciliti la tasca d'advocats, que han tingut “dificultats” per fer les visites. “Necessitem acabar amb la impunitat”, ha denunciat l'advocada d'Irídia Laura Medina.

A part del tancament “immediat” dels CIE, el manifest també demana la regularització de totes les persones migrants i refugiades, deixar d'utilitzar la migració “com a moneda de canvi per enfortir la indústria de la guerra”, atendre les sol·licituds d'asil i refugi, acabar amb les deportacions massives i la derogació de la Llei d'Estrangeria i la Llei Mordassa.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article