USTEC exigeix l’estabilització d’interins i laborals en abús de temporalitat i es suma a la vaga contra el ‘Pla Iceta’

Reclama prioritzar el concurs de mèrits a través de canvis legals per solucionar una interinitat del 40% entre els docents


USTEC-STEs ha exigit l'estabilització del personal interí i del laboral en situació d'abús de temporalitat i s'ha sumat al a vaga estatal de divendres contra el 'Pla Iceta'.

Segons dades del sindicat, el 40% dels docents són temporals, així com el 91,21% del personal laboral dels centres. Davant d'aquesta situació, ha proposat que ja sigui via modificació de l'estatut de l'empleat públic o amb la proposició de llei catalana per l'estabilització es prioritzi el concurs de mèrits i es creïn les figures necessàries per estabilitzar el personal que porta més de tres anys treballats. La portaveu d'USTEC, Iolanda Segura, ha criticat que l'administració proposa estabilitzar places i ha reivindicat que l'objectiu ha de ser “estabilitzar personal”.

Segons les dades facilitades pel sindicat, hi ha uns 28.000 docents interins, unes 20.000 dels quals porten més de tres anys treballats i estarien en situació d'abús de temporalitat. Pel que fa al personal laboral, dels 3.000 en actiu només 196 tindrien un contracte fix. A més, entre els docents el 70% són dones i entre els segons s'arriba al 91%.

La sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) del passat març establia l'ús abusius dels contractes temporals a l'Estat. Posteriorment es va fer públic el pla del Departament de Política Territorial i Funció Pública que proposa que si una administració no cobreix amb caràcter fix una plaça estructural en tres anys, aquesta plaça es perdrà. Sindicats d'àmbit estatal però s'hi han oposat i han convocat una vaga per aquest divendres.

USTEC s'hi ha sumat i a més ha plantejat diverses mobilitzacions durant la setmana com a mesura de “pressió” a les administracions.

Prioritzar el concurs de mèrits

El sindicat ha plantejat les seves propostes per estabilitzar les plantilles i, en línies generals, passen per prioritzar el concurs de mèrits per davant del concurs d'oposicions. La primera via és la introducció d'esmenes a la llei d'educació estatal, la LOMLOE. Una primera seria per modificar l'estatut de l'empleat públic que ja permet justificar el concurs de mèrits en determinades situacions. “Amb un 40% de temporalitat està més que justificat”, ha valorat Àlex Juanmartí des d'USTEC. A més, demanen també mecanismes d'estabilitat que permetin al personal laboral amb més de tres anys mantenir un vincle laboral fins a la jubilació.

La segona via passa per la proposició de llei per estabilitzar interins que s'ha registrat al Parlament. D'aquesta proposició, n'haurien de sortir noves tipologies d'empleats públics que permetessin que els que actualment estan en abús de temporalitat tinguin els mateixos drets que els funcionaris o, en el cas del personal laboral, el vincle laboral garantit fins a la jubilació.

Juanmartí ha apuntat que això suposaria un canvi de paradigma ja que ara aquests treballadors estan pendents d'un contracte que va d'1 de setembre a 31 d'agost i ha alertat que hi ha qui no tindrà plaça al setembre i passarà a quedar a l'atur a l'espera de substitucions.

USTEC reclama també que se suspenguin tots aquells concurs d'oferta públiques que incloguin places que ara ocupen interins o persona laboral. Des del sindicat reconeixen que tots aquests tràmits poden ser llargs i per això han exigit al Departament d'Educació un acord que garanteixi que aquest personal en abús de temporalitat no perdrà la feina. “És qüestió de voluntat política”, han reivindicat.

La coordinadora del grup de laborals del sindicat, Eva Costa, ha apuntat que la situació és especialment greu entre els personal laboral, on la temporalitat arriba al 90% del col·lectiu. A més, ha afegit que en el seu cas hi ha places que són externalitzades i ha fet una crida a que se solucioni la seva situació. A més, ha reivindicat que ocupen llocs de treball indispensables per als centres. “Som una peça clau”, ha manifestat.

Juanmartí ha confiat que s'avanci en aquesta qüestió gràcies a la sentència del TJUE i al fet que ja s'està treballant tant a escala estatal com catalana en les modificacions legals. Ha manfestat també que s'està a l'espera del posicionament del Tribunal Suprem (TS) sobre la temporalitat, cosa que podria crear jurisprudència i obrir la porta a les demandes personals, que ja s'estan plantejat i guanyant en alguns casos.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article