Colau exigeix a la justícia que “revisi” els criteris de vulnerabilitat després del suïcidi d’un home desnonat

La PAH demana que s’aprovi ja la llei d’habitatge i convoquen concentracions a les 20h davant les delegacions de govern


L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha exigit aquest dilluns al vespre als jutges que "revisin" els seus criteris per aplicar la moratòria anti-desnonaments, després que un home s'hagi suïcidat aquest dilluns al barri de Sants quan anava a ser desallotjat. Paral·lelament, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) demana que els jutges no “obviin els informes de vulnerabilitat redactats per professionals”.

En aquest cas, el jutjat va rebutjar l'informe de vulnerabilitat que havien presentat els serveis socials. L'alcaldessa ha dit que el consistori no "comparteix" ni "entén" la decisió del jutge, i ha explicat que els serveis socials municipals van intentar mediar per frenar el desnonament. Segons Colau, l'home, de 58 anys, es va quedar a l'atur i ja no va poder seguir pagant el lloguer del seu pis, propietat d'un particular.

Per tot això, ha exigit que els jutjats revisin els criteris amb els quals decideixen aplicar o no la moratòria vigent, i al PSOE que "desbloquegi ja la proposta d'una nova llei d'habitatge que freni l'especulació, impulsi més habitatge públic i ofereixi alternatives als desnonaments en els casos de vulnerabilitat acreditada".

L'home s'ha tret la vida quan la comitiva judicial ha arribat al pis. Els ha obert la porta, ha dit "un moment" i s'ha tirat pel pati interior del bloc, segons ha explicat 'El País'. L'home estava sol i el jutge havia desestimat l'informe de vulnerabilitat dels serveis socials perquè no complia els requisits per suspendre el desallotjament, segons han informat fonts judicials i municipals.

La demanda per impagament de lloguer, presentada el mes de gener passat pel propietari de l'immoble, un particular, es tramitava en el jutjat de primera instància número 3 de Barcelona. En el moment de presentar la demanda, l'inquilí portava sense pagar des del mes de juny del 2020 (es tractava d'un contracte subscrit el 2018). Quan es va registrar la demanda, el mes de febrer passat, l'inquilí va sol·licitar justícia gratuïta, motiu pel qual es va paralitzar la tramitació de la demanda fins que se li va assignar un lletrat.

Quan des del jutjat es va entregar a l'inquilí la fitxa perquè indiqués si necessitava ajuda dels serveis socials, aquest no la va complimentar. Això implicava que el jutjat no tenia autorització per traslladar als serveis socials informació sobre el procediment. El jutjat va facilitar al demandat la informació de com podia accedir directament als serveis socials.

La primera data fixada per al desnonament va quedar suspesa derivada de la sol·licitud i tramitació de la justícia gratuïta. La segona data fixada (primera efectiva) estava assenyalada per aquest dilluns. Dijous passat l'advocat del demandat va presentar un informe dels serveis socials al jutjat indicant la vulnerabilitat de l'inquilí i sol·licitant la suspensió del llançament. Amb les dades que es recullen a l'informe, el jutjat va desestimar la suspensió, ja que les circumstàncies que es recollien al document no són les que regula el reial decret com a vulnerabilitat que permeti la suspensió del llançament.

La PAH fa una crida a les persones que es veuen soles enfront d'una ordre de desnonament. "Sabem que juntes, i amb amor i lluita, podem sortir cap endavant". Tanmateix, la plataforma demana que es tramiti i aprovi  la Llei d'Habitatge, que s'ampliï, “de manera urgent”, la moratòria actual, fins a l'aprovació de la nova llei, “de manera que no quedin persones vulnerables sense protecció”. Per últim, la plataforma insta al Govern central a  retirar “immediatament” tots els recursos a les lleis d'habitatge autonòmiques pendents en el TC.

Aturada la suspensió de la regulació de lloguers catalana

Davant els fets succeïts durant els últims dies en relació a la Llei de Regulació de Lloguers de Catalunya el Sindicat de llogateres celebra que fruit de la mobilització d’aquesta última setmanas’hagi aconseguit el compromís del govern central a no demanar la suspensió immediata de la regulació de lloguers catalana, “malgrat continuï amb la intenció de presentar aquest dimarts un recurs d’inconstitucionalitat per impugnar-la”.

El sindicat constata que gràcies a les milers d’entitats i organitzacions que van impulsar la llei amb el moviment per l’habitatge, són les que avui han aconseguit que segueixi vigent i expressen el rebuig “a la política que du a terme el Gobierno en matèria d’habitatge, no complint els pactes acordats amb el seu soci de govern i amb els partits que li van donar suport als pressupostos generals de l’estat, la passada tardor. Es va comprometre a fer una Ley Vivienda on hi entres la regulació dels preus de lloguer. I a hores d’ara, encara no hi ha cap proposta consistent a sobre de la taula”, denuncien en un comunicat.
 

 

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article