El 67% de les persones que volen serveis de salut mental troben dificultats per accedir-hi

L’OCDE xifra en el 4,2% del PIB el cost individual i social de no tenir un bon sistema de salut mental


El 67% de les persones que volen accedir a serveis de salut mental tenen dificultats per aconseguir-ho. Aquesta és una de les conclusions d'un estudi de l'Organització per a la Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE) que analitza els sistemes de salut mental dels diferents països i que conclou que cap d'ells té un sistema “d'excel·lència” per abordar els problemes de salut mental.

Segons l'estudi, el cost individual i social de no tenir un bon sistema per tractar els problemes de salut mental és del 4,2% del PIB. La majoria d'aquest cost, diu l'organisme, es deriva dels baixos nivells d'ocupació i productivitat a la feina de persones amb problemes de salut mental.

L'informe de l'OCDE apunta que, de mitjana, la meitat de la població patirà un problema de salut mental al llarg de la seva vida i que amb un bon sistema alguns dels costos associats es podrien evitar. A més, adverteix d'un augment dels problemes de salut mental per la Covid-19, especialment entre els joves.

Pel que fa a a l’Estat espanyol, l'OCDE alerta que el nombre de psiquiatres per cada 1.000 habitants és inferior al de la mitjana dels països que formen part de l'organisme. De mitjana a l'OCDE hi ha 0,18 psiquiatres per cada 1.000 habitants, mentre que en el cas d'Espanya la xifra és de 0,11. En el cas dels psicòlegs, però, la xifra estatal és de 0,55 per cada 1.000 habitants, dues dècimes superior a la mitjana de l'OCDE.

En l'estudi, l’organisme alerta que el 20% de les persones amb problemes de salut mental senten que no han estat “tractades amb atenció i respecte” durant l'estada a l'hospital. També avisa que les persones amb problemes greus de salut mental tenen una esperança de vida més curta que la resta de la població i que tenen menys possibilitats de tenir un lloc de feina.

Manca d'inversió en salut mental

“Malgrat que el nivell d'inversió en salut mental ha augmentat en els països de l'OCDE en l'última dècada, el tant per cent de la inversió en salut destinada a la salut mental només ha augmentat significativament a Grècia”, indica l'informe.

Segons l'organisme, un sistema de salut mental “d'alta qualitat” ha de tenir una atenció individualitzada, ser “accessible i d'alta qualitat”, tenir un enfocament “integral i multisectorial”, “prevenir la malaltia i promoure el benestar”, tenir un “lideratge fort i bona governança” i estar “enfocat en el futur i ser innovador”.

En l'informe, l'OCDE denuncia en el seu estudi la manca de dades que recullen els països sobre salut mental. Dels 23 criteris per avaluar els sistemes, només han aportat dades tots els països en el cas dels paràmetres sobre satisfacció vital i morts per suïcidi.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article