Barcelona estén una prova que s’aplicava a Sants perquè els treballadors socials no hagin d’anar als desnonaments

L’Ajuntament valora positivament els resultats obtinguts i destaca que es fa sempre en diàleg amb els jutjats


L'Ajuntament de Barcelona estendrà a partir de dilluns a tota la ciutat una prova pilot que aplica des del 2019 a Sants per evitar que els treballadors socials hagin d'anar als desnonaments, segons ha avançat l'Ara. Des del Consistori valoren positivament aquesta prova i destaquen que aquests casos s'han fet sempre en diàleg amb els jutjats i tenint en compte que no anar-hi no vol dir no fer l'atenció social, sinó que es fa per avançat.

Una circular de la gerència de Drets Socials recull que el professional referent de cada cas valorarà la situació dels afectats i si la seva presència en el llançament és oportuna o no. En cas de considerar que no, s'emetrà un informe motivat adreçat al jutjat.

La circular recull que l'atenció per part dels equips de professionals de l'atenció social bàsica dels requeriments d'auxili a les comissions judicials en els actes de llançament ha “entorpit” el normal funcionament dels serveis socials. Defensa també que, en ocasions, la presència dels professionals en el moment del llançament no aporta valor afegit a l'atenció ja dispensada a la família afectada i pot, fins i tot, portar a la ruptura de la relació de confiança.

El Consistori defensa també que dona cobertura a les necessitats dels desnonats no només des de la intervenció dels serves socials sinó també des del Centre d'Emergències i Urgències Socials de Barcelona (CUESB), en el cas de persones no conegudes pels serveis socials, entre d'altres serveis.

El text recorda que el 2015, la comissió mixta de seguiment del Protocol de llançaments del partit judicial de Barcelona va acordar una interpretació de la clàusula vuitena del protocol d'actuació en l'execució de les diligències al partit judicial de Barcelona. Aquesta interpretació obre la porta a que no sigui necessari l'acompanyament dels treballadors socials quan es sol·liciti motivadament i quedi validat que els ciutadans afectats ja estan sent assistits pels serveis socials amb un informe enviat per part d'aquests.

Per això, des de l'octubre del 2019 els Centres de Serveis Socials del districte de Sants-Montjuic ho han aplicat així, comunicat als jutjats la seva valoració motivada per excusar la seva presència als actes de llançament quan ho han cregut necessari. El Consistori fa una valoració positiva dels resultats ja que “no ha estat necessari acudir a bona part dels desnonaments, sens perjudici que els serveis socials han seguit complint amb la seva funció d'atendre les persones vulnerables i en risc d'exclusió”. Han afegit que això no vol dir que on s'hagin atès els requeriments judicials rebuts.

Fonts municipals han apuntat que amb aquesta prova pilot s'ha aconseguit no anar al 90% dels desnonaments, sempre amb diàleg amb els jutjats. L'extensió de la prova a tota la ciutat coincideix amb la vaga de les treballadores socials que reclamen un canvi de model del sistema i, entre d'altres, no haver d'anar als desnonaments. Fonts del col·lectiu Raval Social han valorat que les seves demandes van més enllà d'aquesta decisió del Consistori i han assegurat que al Centre de Serveis Socials Raval Sud ja s'havia començat a aplicar però només en casos molt excepcionals.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article