Un estudi amb més de 700.000 pacients permet establir l’edat d’inici dels diferents trastorns mentals

L’etapa més freqüent és als 14 anys, quan el cervell experimenta canvis maduratius importants


Els trastorns mental solen iniciar-se, majoritàriament, als 14 anys, quan el cervell experimenta canvis maduratius importants. Així ho indica un estudi, realitzat per l’Hospital Clínic, a més de 700.000 pacients. L’estudi també corrobora que una bona prevenció permetria reduir-ne l’aparició.

“Si fóssim capaços de detectar a temps qualsevol canvi que avisi d’un possible trastorn mental, potser podríem corregir-lo i aconseguir que el cervell maduri d’una forma sana, prevenint l’aparició del trastorn”, explica Joaquim Raduà, principal investigador del treball.

No obstant això, “per aconseguir que un programa de prevenció sigui efectiu, cal realitzar-lo a l’edat concreta en la que comença cada trastorn mental. Fins ara, l’edat d’inici dels diferents trastorns era un tema poc conegut, perquè investigar-ho és més complex del que pot semblar”, afegeix Raduà.

L’equip d’investigadors va combinar per primera vegada tota la informació sobre l’edat d’inici de trastorns mentals dels estudis epidemiològics que s’havien publicat fins ara. Així, es va aconseguir una mostra de més de 700.000 persones dels cinc continents. Raduà afegeix que “les anàlisis no van ser fàcils, ja que cada trastorn segueix un patró atípic i únic, pel que vam haver de crear nous algoritmes de meta-anàlisi i els ordinadors van passar-se setmanes o mesos calculant”.

Tot i que l’edat majoritària d’inici dels trastorns mentals sigui als 14 anys, l’estudi conclou que la majoria dels trastorns mentals van apareixent de forma ininterrompuda durant els primers 25 anys de vida. “No podem dividir els trastorns entre uns que es donen a la infància i uns altres que es donen a l’edat adulta”.

Això qüestiona la divisió actual de la salut mental entre dispositius per a menors de 18 anys i dispositius per a majors de 18 anys, “perquè per a moltes persones, l’atenció es veu fragmentada amb la majoria d’edat. Per això ens preguntem si no seria millor adequar els dispositius de salut mental a les edats d’inici dels diferents trastorns. Sabem que l'edat d'inici no és l'únic factor a tenir en compte, però aquest estudi posa la pregunta sobre la taula”, assenyala Raduà.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article