La Taula del Tercer Sector exigeix a Violant Cervera que impulsi polítiques socials efectives

La consellera de Drets Socials es compromet a “treballar conjuntament per situar els drets socials al mateix nivell que l’educació o la sanitat”


Una delegació de la junta directiva de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya s'ha reunit aquest dimarts amb la nova consellera de Drets Socials, Violant Cervera, per demanar l'impuls de polítiques socials efectives en la lluita contra la pobresa, l'exclusió i les desigualtats.

Així mateix, han reclamant que s'enforteixi i estengui els drets socials a les persones en situació de vulnerabilitat per superar la greu crisi social de la Covid-19.

En concret, la Taula ha demanat que augmenti clarament la inversió per enfortir el sistema de protecció i drets socials i, així, equiparar-lo a altres pilars bàsics de l'Estat del Benestar, com són la sanitat i l'educació. “El benestar, l'atenció, les cures i la promoció de l'autonomia personal ha de centrar l'acció del Departament de Drets Socials per fer front a una situació excepcional que exigeix compromís en forma de polítiques socials veritablement efectives i profundes i en un pressupost que es correspongui a la dura realitat derivada de la pandèmia”, demana la Taula.

En aquest sentit, la consellera ha explicat que el Departament de Drets Socials treballarà per fer dels Serveis Socials el quart pilar de l'estat del benestar, potenciant la seva transversalitat dins del Govern i la seva coordinació amb altres àmbits com el de salut, ensenyament o treball, així com amb altres institucions públiques com els ajuntaments i amb el conjunt del sistema.

La Taula també li ha traslladat a Cervera que cal redoblar esforços per donar resposta als efectes més immediats de la crisi, però que, en paral·lel, cal avançar cap a una societat més inclusiva i igualitària amb mesures de llarg abast i de gran impacte. “Com s'ha pogut constatar amb la pandèmia, les polítiques socials dels últims anys no han aconseguit revertir una pobresa i unes desigualtats que ja són estructurals. Per això, cal un revulsiu”, han assegurat.

Durant la reunió, a la qual també han assistit la secretària general del Departament, Dolors Rusinés, i la secretària d'Afers Socials i Famílies, Anna Figueras, la Taula ha compartit amb les noves representants del departament les prioritats de les entitats socials, tant a curt com a mitjà i llarg termini. A curt termini, la delegació ha subratllat que cal accelerar amb urgència el pla de rescat social, anunciat pel Govern per pal·liar l'impacte social de la Covid-19. Dins aquest pla de rescat social, han asserit que és fonamental desenvolupar i concretar amb celeritat les polítiques socials d'habitatge, garantia d'ingressos mínims i treball, recollides a l'Acord per una Catalunya Social. La Taula també ha exigit que el Govern signi un conveni de col·laboració amb l'executiu espanyol per a la correcta coordinació entre la Renda Garantida de Ciutadania i l'Ingrés Mínim Vital i que es reactivin les tasques i reunions de la Comissió de Govern de la Renda Garantida de Ciutadania, així com ampliar el conveni que regula la pobresa energètica, signat amb ENDESA, a la resta d'empreses subministradores.

Pel que fa a les qüestions estratègiques per al tercer sector, les entitats socials li han demanat a la consellera de Drets Socials que es compleixi amb el compromís d'aprovar una Llei del Tercer Sector Social aquesta legislatura; que es desplegui el Pla Estratègic dels Serveis Socials, essencials en aquest context de màxima complexitat social; que s'aprovi el IV Pla de Suport al Tercer Sector en un moment que les entitats socials estan aturant el cop de la pandèmia, i també li han reclamat que el tercer sector social tingui accés als fons Next Generation amb l'objectiu d'oferir una millor i ràpida resposta als efectes socials de la pandèmia.

Les dues parts s'han emplaçat a reunir-se periòdicament per tal de fer un seguiment de les mesures implementades per fer front a la urgència social. Totes aquestes mesures, ha exposat la consellera Cervera, tenen com a objectiu fer front a la crisi de la Covid-19 i impulsar “un sistema social que garanteixi totes les eines per aconseguir la igualtat d'oportunitats entre els seus ciutadans i ciutadanes”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article