El 25% de les llars unipersonals o monoparentals de Catalunya se sustenten amb ingressos d’una dona vídua

La UGT denuncia que el 62,4% de les pensions de viduïtat de les dones estan per sota el llindar de la pobresa


El 25% de les llars unipersonals o monoparentals de Catalunya, 289.100 llars, se sustenten amb els ingressos proporcionats per una dona vídua. D'aquestes, 202.100 dones viuen soles i 87.000 encapçalen llars monoparentals, segons ha recollit la UGT de l'Enquesta Contínua de Llars realitzada per l'INE el 2020.

A més, el 62,4% de les pensions de viduïtat que cobren les dones estan per sota del llindar de la pobresa, de 10.674,1 euros anuals. A Catalunya, 218.804 dones cobren una mitjana de 755 euros mensuals. En el cas de les dones de més de 85 anys, el 36% del total de les dones titulars d'una pensió contributiva de viduïtat, l'import baixa fins als 707,2 euros al mes. La UGT ha destacat la necessitat de garantir les pensions que protegeixin adequadament totes les llars on els ingressos principals procedeixen d'una pensió de viduïtat.

La majoria de les pensionistes de viduïtat, un 82%, tenen 65 anys o més. Aquest col·lectiu difícilment pot obtenir ingressos derivats d'un treball remunerat i, en molts casos, aquesta pensió suposa el seu únic ingrés.

Així mateix, les quanties de pensions de viduïtat són significativament més baixes que les pensions de jubilació, perquè suposen només un percentatge de les quanties d'aquestes últimes. A Catalunya, 57.630 dones amb pensions de viduïtat tenen pensions per sota el mínim i necessiten rebre un complement econòmic.

Davant aquesta situació, la UGT reclama protegir les persones que ho necessiten “amb la intensitat que cal” i garantir pensions suficients per dur una vida digna. “Si no ho fem, estem empenyent a tot un col·lectiu de dones que es troben en especial vulnerabilitat cap a situacions de risc de pobresa”, alerta el sindicat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article