L’Hospital del Mar aplica la realitat virtual per reduir el dolor i l’ansietat en els pacients tractats amb hemodiàlisi

El centre aplica una prova pilot amb 25 pacients que visionen imatges del fons del mar durant el procediment


L'Hospital del Mar ha posat en marxa una prova pilot d'ús de la realitat virtual en pacients que s'han de sotmetre a hemodiàlisi. L'objectiu és analitzar l'efecte d'aquesta tècnica de relaxació sobre la percepció del dolor i l'ansietat davant de la punció de l'accés vascular.

Els primers resultats mostren una reducció significativa del dolor i l'ansietat en la punció, segons la investigadora i psicòloga experta en cures pal·liatives i membre del Grup de Recerca en Nefropaties de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, Marta Argilés-Huguet. La prova s'ha fet amb 25 pacients d'uns 70 anys de mitjana. Aquests van posar-se unes ulleres de realitat virtual amb les quals podien veure dos vídeos d'imatges del fons del mar.

El dolor dels pacients va baixar en un punt sobre cinc entre l'inici i el final del procediment de canalització de l'accés vascular. L'ansietat va caure prop d'un punt, mentre que altres paràmetres, com la tensió arterial i la freqüència cardíaca també van millorar. La responsable d'Infermeria del Servei de Nefrologia, Eva Barbero, explica que el procediment de punxar dues agulles cada vegada que els pacients tenen una sessió els hi genera ansietat i, a la vegada, dolor.

Per això, aquestes professionals fan una valoració positiva de l'aplicació de la realitat virtual. El 78% de les infermeres participants en la prova considera que aquesta ajuda els pacients a suportar el moment de la canalització de les agulles. A la vegada, admeten que també redueix l’ansietat i dolor dels malalts durant el procediment i els ajuda a elles a poder-lo realitzar d’una forma més tranquil·la, permetent-les prendre decisions amb més llibertat sobre la canalització de les agulles.

Els impulsors del projecte plantegen ara una ampliació de la prova pilot per extreure’n més conclusions i analitzar la possibilitat d’implantar la realitat virtual com una tècnica habitual a les sales d’hemodiàlisi de l’Hospital del Mar.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article