La Morada busca finançament per a la seva cooperativa d’habitatge feminista i LGTBI+

El col·lectiu de dones lesbianes i trans ha presentat el solar al barri de Roquetes on construiran dotze habitatges de protecció oficial


El col·lectiu La Morada ha presentat aquest dilluns el solar a on construiran la primera cooperativa feminista i LGTBI+ d'habitatge a Catalunya. Es tracta d'un espai a la plaça de les Dones de Roquetes (Nou Barris), que la Dinamo Fundació va adjudicar en un concurs fa tres anys. Ara, les setze dones lesbianes i trans que participen de la cooperativa busquen el finançament necessari per arrencar com més aviat millor amb la construcció dels dotze habitatges de protecció oficial a on viuran de forma col·lectiva.

La Morada busca ser un espai per superar les formes tradicionals de convivència i plantejar altres possibilitats d'organitzar els afectes i les cures. "Volem crear alternatives no només d'habitatge, sinó també d'organització i de maneres de viure", explica Sara Barrientos, una de les dones que forma part de la cooperativa.

L'objectiu del projecte és edificar dotze unitats de convivència, però en un entorn amb molts espais comunitaris i dinàmiques col·lectives que trenquin amb les llars tradicionals formades per home, dona i infants. La cooperativa comptarà amb un pati amb vegetació i espai per bicicletes, una terrassa comunitària, una sala polivalent, habitació de convidades i una sala-taller per treballar.

Tot el procés de constitució com a cooperativa, la recerca de finançament i l'elaboració del projecte arquitectònic ha comptat amb la col·laboració de la Dinamo Fundació, que és a més qui els hi va cedir el solar. Segons els plans actuals, l'edifici es dissenyarà de manera que es pugui adaptar a les necessitats futures del col·lectiu i de les unitats de convivència al llarg del temps, permetent augmentar o reduir la mida dels habitatges.

Campanya de recerca de sòcies

Ara mateix a la cooperativa participen setze dones, entre els trenta i seixanta anys, però la idea és ampliar-ho fins a arribar a unes divuit o vint dones lesbianes o trans. Per aquest motiu, La Morada ha encetat ara una campanya de recerca de sòcies col·laboradores i també de suport institucional per tirar endavant el projecte.

La data de construcció dels dotze habitatges estava prevista per finals del 2021, però han decidit endarrerir-ho per buscar més fonts de finançament. De moment, el projecte se sosté amb les aportacions de les sòcies de la cooperativa i amb finançament públic de l'Ajuntament de Barcelona, però no descarten buscar ajudes d'altres administracions, com la Generalitat, l'Estat espanyol o la Unió Europea.

Barrientos assegura que han tingut alguns problemes per accedir a ajudes estatals a projectes cooperatius d'habitatges, ja que la seva iniciativa es desenvolupa sobre un solar privat. "És una llàstima, perquè el nostre és un projecte polític amb una base social molt important i en aquests moments estem batallant a molts nivells per poder ser equiparades amb la resta de cooperatives d'habitatge", assenyala.

Des de La Morada apunten que esperen poder començar a construir els pisos de protecció oficial a partir del 2022, per tal de poder donar tan aviat com es pugui una alternativa de vida a aquestes dones. "Som una cooperativa bàsicament de dones lesbianes i trans, un col·lectiu afectat especialment per la precarietat", afirma Barrientos.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article