Investigadors catalans creen una aplicació per predir la gravetat dels símptomes en la síndrome de fatiga crònica

A Catalunya hi ha entre 350.000 i 500.000 afectats, una xifra que podria doblar-se l’any 2030 a causa de la Covid-19


Investigadors de la Vall d’Hebron, la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat Politècnica de Catalunya han desenvolupat una aplicació mòbil que pot ajudar a valorar, a través del monitoratge de la variabilitat en la freqüència cardíaca (VFC), la gravetat dels símptomes en pacients especialment dones que pateixen la síndrome de fatiga crònica o encefalomielitis miàlgica, especialment dones.

La tecnologia creada es basa en una cinta toràcica amb un sensor de mesura de la freqüència cardíaca connectada, mitjançant Bluetooth, a l’aplicació mòbil. Els resultats de l'estudi obren la porta a desenvolupar eines de diagnòstic i tractament per una malaltia que afecta entre 350.000 i 500.000 persones a Catalunya.

En estudis previs relacionats ja s'havia observat que en les pacients amb casos més greus de fatiga crònica la variabilitat de la freqüència cardíaca, és a dir, les diferències en el temps que passa entre dos batecs, era menor. En aquest estudi, on hi han participat 32 homes i 45 dones, els investigadors han pogut analitzar la relació existent entre la freqüència cardíaca i la gravetat dels símptomes en els pacients analitzats comparant els seus resultats amb els d'individus sans. Els resultats els han permès concloure que la freqüència cardíaca és un bon marcador predictiu de la gravetat de la fatiga durant el curs clínic de la malaltia especialment en dones, ja que la relació en el cas dels homes no va ser tan clara.

Juan Ramos Castro, del grup d’Instrumentació Electrònica i Biomèdica i del Departament d’Enginyeria Electrònica de la UPC, ha apuntat que aquesta tecnologia permet corregir les limitacions més importants que presentava aquesta tecnologia com la mala col·locació de la cinta toràcica, i Lluís Capdevila, investigador del Departament de Psicologia Bàsica, Evolutiva i de l'Educació i de l'Institut d'Investigació de l'Esport de la UAB, ha ressaltat la naturalesa “no invasiva” i “de fàcil ús” de la tecnologia, que permetrà fer un monitoratge de l'estat clínic en temps real.

La fatiga crònica és una malaltia incapacitant en la qual les persones que la pateixen presenten grans dificultats per dur a terme les seves activitats quotidianes. A Catalunya es calcula que la pateixen entre unes 350.000 i 500.000 persones, dos de cada tres casos són dones, i a nivell mundial entre 17 i 25 milions. Els investigadors alerten que aquestes xifres podrien doblar-se l'any 2030 a causa de la Covid-19 persistent, una afectació amb símptomes molt semblants.

Actualment encara no es disposa de biomarcadors ni elements específics que ajudin a realitzar un diagnòstic i tampoc hi ha opcions terapèutiques específiques pel seu tractament. En aquesta línia, els investigadors creuen que el desenvolupament d'aquesta tecnologia pot ser important a l'hora de comprendre millor la patologia i afavorir el seu seguiment.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article